Foto: Anne Gro Christensen

Trond Hilton fra Ringerike historielag er tilbake med et rykende fersk foredrag om pølsemakerier og kjøttforretninger i Hønefoss. Denne gangen har Hilton fått med seg Stein Huseby på laget. Huseby vokst opp i familiebedriften med sin fars navn, Kåre Huseby. Pølsemakeren hadde utsalg både på Nordsiden i Torggata, i Hønengata, og i Storgata 6 på sydsiden av byen. Kåre Huseby Eftf. A/S ble etablert i 1952 av Steins far. Stein Huseby fullførte pølsemakerlinja i 1971. Etter så vidt å ha begynt i pølsemakeriet hjemme, døde faren, og Stein overtok hans rolle i bedriften. Stein var da bare 19 år. Stein Huseby jobber i dag hos Leiv Vidar.

Nå har Stein Huseby og Trond Hilton skrevet heftet «Pølsemakere og kjøttbutikker i Hønefoss» sammen.

Onsdag 20. september klokka 12 kan du høre dem fortelle om arbeide med å samle informasjon til heftet. Flere kilder er tatt i bruk for å finne fram til fakta og gode historier om bransjen. Det være seg folketellinger, avisarkiver, bildearkiver og godt informerte kilder med god hukommelse. Blant andre har Steins mor Ingeborg bidratt.

Hilton og Huseby lover et foredrag krydret med små anekdoter om visegutter, slaktetid og utsalg, fortid og nåtid og litt framtid. Hilton har vi hatt som foredragsholder i biblioteket tidligere, og vi vet at han har mye interessant å fortelle.

Dette er en viktig del av håndverks- og handelshistorien, og Trond Hilton er levende opptatt av at lokalhistorien blir tatt vare på, samlet og formidlet. Han har til nå samlet og formidlet historie om Nordre torg, Blybergshaugen, bakerier og pølsemakerier.

Foredraget er en i rekken av Kunnskap til lunsj-foredrag vi arrangerer i samarbeid med Høgskolen i Sørøst-Norge, campus Ringerike.  Under denne spesielle anledningen vil Trond Hilton og Stein Huseby ta med seg pølser til publikum. Vi serverer kaffe og te. Ta gjerne med matpakke. Velkommen til en nyttig halvtime i Ringerike bibliotek. Gratis inngang.