Magda av Bergljot K. Nordal
Tiden, 2010
184 s.

Første gangen jeg så denne boka, med bilde av baklomma på ei dongeribukse med bling på, fikk jeg for meg at denne boka handla om ei ung kvinne med et gammelmodig navn. Jeg fikk delvis rett; boka handler om ei ung kvinne i en gammel kropp. Magda er snaut 80 år.

Vi møter Magda rett etter at mannen hennes gjennom et langt liv, han Bodvar, har gått bort. Faktisk begynner boka i minnestunden etter begravelsen. Vi følger Magda i noen dager etter begravelsen. Historien veksler mellom nåtid og fortid. Etter hvert får vi et godt innblikk i hvordan Magda har hatt det.

Det har ikke vært like enkelt bestandig å være Magda. Hennes liv har blitt styrt av andre, først av foreldrene, så ektemannen. Som nybakt enke finner hun ut at hun endelig kan bestemme selv! Hun kan kose seg på spleiselag i nabolaget, hun kan besøke sønnen i Tyskland. Hun kan kjøpe seg joggesko! Med de skoa, synes Magda hun går på skyer. Og så kjøper hun seg dongeribukse. Alt dette uten at noen uttrykker misnøye. Endelig kan hun også ta et oppgjør med venninnen Rut. Hun var Bodvars fortrolige. Hvor går egentlig grensen for utroskap?

Budskapet i boka er menneskeverd og muligheta til endring – Det er aldri for seint med endring og alt kan endres på, sier forfatteren i et intervju i Hallingdølen. Hun sier at hun ble interessert i den problemstillinga det er å bli eldre, det å vokse inn i rammer, og bli der. Hun sier videre at hun en gang spurte ei eldre dame om hvor gammel hun følte seg – den eldre damen nølte ikke et sekund og svarte at hun ikke følte seg en dag over 30!!

Forfatteren heter Bergljot K. Nordal – K står Kaslegard. Hun er datter av en indremisjonspredikant og en frisør. Sine første fem leveår bodde hun på Torpo i Hallingdal, de elleve neste i Førde Hun dro til bake til Hallingdal for å gå videregående skole. Etter utdanning og etablering, har hun flyttet tilbake til Ål. Bergljot K Nordal er født i 1976. Mange med meg synes det er bemerkelsesverdig at et så ungt menneske kan skildre ei dame som er nesten 50 år eldre.

Det som også er imponerende med Bergljot K. Nordal, er, fordi hun etter en trafikkulykke da hun var rundt de 20, er nakkeskadet. Skaden har gjort at hennes planer om å bli musiker måtte legges på hylla – og den gjør også at hun ikke klarer å sitte og skrive mer en times tid om gangen. ”Det er ikkje noe Knausgård-tempo” leste jeg på bloggen hennes. Rett før hun ga ut denne boka , skrev hun en masteroppgave i litteraturformidling. Og er trebarnsmor – og jobber som litteraturkonsulent.

Magda kom ut i 2009. Siden har forfatteren blant annet gitt ut Ruts bok (2012). I år kan vi lese Bodvars historie i boka Det som nesten er sant (2017). Den siste boka har forfatteren gitt ut under navnet Bergljot Kaslegard.

Anbefalt av Sissel

Translate »