Fremtidens araber

Fremtidens araber. Barndom i Midtøsten (1978-1987) Del 1-3

Riad Sattouf

Minuskel forlag, 2015, 2016, 2017

Historien starter med en beskrivelse av Riad som 2-åring og perfekt menneske med nydelig langt platinablondt hår og dype øyne med intenst blikk. Så kommer forklaringen på hvordan moren fra Frankrike traff faren fra Syria på universitetet i Paris. Etter hvert kommer hovedpersonen Riad til verden. Da faren, som har doktorgrad i historie, får en stilling i Libya følger familien med.

Både tekst og tegninger gir et humoristisk, men seriøst blikk på dagligliv og verdenshendelser slik forfatteren husker det fra oppveksten. De ulike stedene har ulik farge på tegningene: Frankrike blått, Libya gult og Syria rosa. Eksempel på barneperspektivet på foreldrene og livet i Gaddafis folkesosialistiske arabiske stat: På denne tiden var det ikke mye jeg visste, men jeg visste en ting: Faren min var fantastisk. Og Han hadde installert en lås i inngangsdøren vår. Det var forbudt, men han hadde tatt sjansen sånn at vi kunne gå ut alle sammen.

Etter hvert går ferden tilbake til Frankrike for en kortere periode, der Riad blir kjent med morens familie, møter utfordringer i fransk barnehage og får en lillebror. Hans kunstneriske ferdigheter blir tidlig lagt merke til, men for å ikke skille seg ut lærer han seg å skrible slik som de andre barna. Glede og utfordringer med å tegne kommer igjen utover i bøkene.

Så flytter familien til farens hjemland Syria – et sosialistisk militærdiktatur, nært alliert av Sovjetunionen og i krig med Israel. Livet i den lille landsbyen i utkanten av Homs gir mange utfordringer med familieliv, språk og religion. Det blonde håret gir mye oppmerksomhet, og flere ganger blir Riad og moren tatt for å være jøder, Syrias fiender. Selv om det er barnet Riad som er hovedperson i bøkene, er skildringen av foreldrene svært avgjørende for stemningen i bøkene. Faren er til tider en kilde til mye latter, og moren fremkaller mye sympati, men også beundring for at hun holder ut med alle små og store problemer.

Del 4 og 5 planlegges utkommet – og jeg gleder meg til å se og høre mer om Riads barndom.

Anbefalt av Marianne

Translate »