Forrige uke hadde Julie og Patrycja fra Hov ungdomsskole arbeidsuke hos oss. De har hjulpet til med å gjøre klart til bokloppemarkedet vi hadde forrige uke. Jentene har ryddet i hyllene i barneavdelingen og i voksen skjønnlitteratur, hentet posten og gjort andre morgenrutiner, og deltatt på Litteratur til lunsj. De har også fått innblikk i purrerutiner og informasjon om arrangementet Bokreven som vi har for barn. Julie og Patrycja har i tillegg skrevet hver sin bokanmeldelse om en av sine yndlingsbøker.
Vi takker for innsatsen, og ønsker dem lykke til videre!

Julie valgte å anbefale Kule kidz gråter ikke skrevet av Jacques Vriens.

En bok om kreft, men ikke om døden

Kule kidz gråter ikke (orginaltittel: Achtste groepers huilen niet) er en dramabok utgitt av Jacques Vriens. Boken ble gitt ut i 2014, og introduserer oss til Akkie. Hun er en fotball-glad ungdom, og har mange venner på skolen. Plutselig en dag får Akkie sjokkmeldingen – hun har leukemi. Men hva skjer nå med fotballcupen? Og leirskolen?

Kule kidz gråter ikke er en bok som kommer til å gjøre stor innflytelse på deg. Boken tar deg med inn i deres verden, og du føler deg som en del av boken. Vriens skildringer får også følelsene karakterene kjenner på til å kjennes ekte ut, og du blir sterkt knyttet til alle karakterene i boken. Boken er oppslukende fra første side.

Vriens traff meg dypt i hjerteroten flere ganger, og det hendte at jeg måtte ta fram lommetørklærne. Det var vondt og lese, men jeg ville ikke putte boken ned. Jeg måtte vite hva som skjedde. Personlig synes jeg at boken er bedre enn filmen, fordi filmen ikke får fram følelsene jeg kjente på mens jeg leste.

Vriens er egentlig lærer. Han skrev boken etter at en av hans elever fikk leukemi.

Boken er beregnet for ungdommer, men jeg mener at boken kan passe for alle fra 7. klasse og oppover. Den passer for alle kjønn. Det som kan gjøre boken litt skremmende for de yngre, er temaet på boken og alvoret med den. Det kan også være litt tungt språk for de som er yngre.

Patrycja valgte å anbefale Få deg et liv av Jocelyn Shipley.

Carly er 15 år og har mange problemer i livet sitt. Hun bor med faren sin, bestemoren og broren. Bestemora  er veldig overbeskyttende. Broren hennes spiller piano. Carly blir venn med Dawn som fører til mange problemer for Carly etter en hvert.

Tidligere hadde  Carly en venninne som har flytta til California. Hun sender henne mange brev, men får ikke svar. Etter en stund kommer det endelig svar, men i brevet står det ’’La meg være og få deg et liv’’. Carly blir lei seg men samtidig bestemmer hun seg å gjøre noe med livet sitt. Hun legger merke til at en ny familie har flytta inn i nabolaget, og bestemmer seg for å besøke dem. Hun møter Dawn og hennes to yngre søstre. De ble gode venner. Men Dawn har dårlig innflytelse på Carly. Hun lærer Carly og stjele sminke og klær fra butikker. Dawn driver også med andre ting som Carly egentlig ikke har lov til, som for eksempel å røyke. Carly synes det er okay fordi hun har ingen andre venner. Uansett er det ikke så mye forskjell, de stjeler jo ikke så mye, og det er jo bedre og ha noen å være venner med enn ingen. Men Charly tar feil, det er faktisk bedre å ha ingen. Så basiclly hele historien handler om Carly som tar feil valg i livet sitt.

Dette er en bok som handler om ungdommer, og om at livet ikke alltid er så enkelt som vi forestiller oss. Jeg synes at boka er veldig følsom, og i blant morsom. Du har mange følelser når du leser den, og den er lett og lese.

 

 

 

 

 

Translate »