Kamran vil egentlig ikke lyve. Det er bare så vanskelig å få sagt ting som de er. Som for eksempel den dagen han setter seg inn i en fremmed mann sin bil, for å vise ham veien til et hus. Underveis i bilen får Kamran panikk fordi han jo vet at man ikke skal sette seg inn i bilen til en vilt fremmed mann sånn helt uten videre. Kamran flykter ut av bilen og løper inn i skogen. På vei tilbake til skolen er han uheldig og snubler i ei rot. Det fører til at han har skrubbsår på kinnet når han møter kameraten sin igjen i skolegården. Kameraten tar helt av og tror mannen i bilen har gjort noe mot Kamran og kaller mannen «pedo».

Kamran får ikke forklart hva som egentlig skjedde før ryktet har spredd seg, og det blir vanskeligere og vanskeligere for Kamran å få sagt ifra. Dessuten får han mye positiv oppmerksomhet på grunn av ryktet. Spesielt stas er det at den peneste jenta på skolen plutselig vil være sammen med ham.

Storesøster til Kamran har ME, og vi får innblikk i hvordan sykdommen påvirker hele familien. Kamran sier at søsteren har kreft fordi han synes det er vanskelig å forklare og få forståelse for hva som feiler søsteren. Dette fører også til flere forviklinger og løgnen vokser og vokser. Til slutt går det selvfølgelig galt.

Selv om Det du ikke sier, er sant tar opp alvorlige temaer, er boka til tider også festlig lesning. Dette er rett og slett ei herlig lita ungdomsbok som både er lettlest og underholdende.

Lene Ask (f. 1974) er norsk tegneserieskaper, fotograf, barne- og ungdomsbokforfatter. Ask debuterte i 2006 med tegneserieromanen Hitler, Jesus og farfar.

Anbefalt av Aase

Translate »