Årets skumringstime arrangeres mandag 12. november klokka 19 i alle land i Norden. Det blir lest utdrag fra årets valgte bok; Islandske konger av Einar Már Guðmundsson. Dette er en stemningsfull kveld hvor man tenner levende lys og hører på tekstopplesningen. Det skaper en spesiell følelse av samhørighet når vi vet at så mange leser den samme teksten på samme tid. Biblioteksjef Marianne Tollefsen Bakken leser tekstutdraget.

Helten er en tilbakevendende karakter i den nordiske litteraturen og heltens rolle har endret seg i takt med samfunnsutviklingen. Derav årets tema – Helter i Norden. Heltene har blant annet spilt hovedrollen i fortellinger fra de klassiske Islendingesagaene som ble nedskrevet på 1200-1300-tallet, til nyere litteratur hvor helten og antihelten fortsetter å prege rollegalleriet.

Elever (2MUA) ved Ringerike videregående skole bidrar med musikalske innslag.
Enkel servering.
Arrangementet er gratis og åpent for alle, og er kommet i stand gjennom et samarbedi med Foreningen Norden.

Forfatter Einar Már Guðmundsson  ble født i 1954 i Reykjavik. Han studerte litteratur og historie ved Háskóli Íslands og fortsatte deretter sitt litteraturstudie ved København Universitet hvor han i 1980 debuterte med diktsamlingene Sendisveinninn er einmana og Er nokkur í kórónafötum hér inni?. I 1995 mottok Einar Már Nordisk Råds litteraturpris for romanen Englar alheimsins (Universets engler). Den populære boken ble filmatisert i 2000 og fikk stor suksess. Einar Már blir regnet som en av Islands fremste forfattere og har blant annet mottatt Karen Blixen-medaljen og er blitt nominert som ridder av Den islandske falkeorden. Romanen Islandske konger er en samling elleville historier om den fiktive Knudsen-slekten som følges fra 1700-tallet og frem til i dag. I boken utfordrer Einar Már den tradisjonelle heltekarakteren og setter i stedet tåpene i rollene som de islandske helter.

Knudsen-slekten bor i det lille fiskeværet Tangavik. Tangavik rommer hele verden og her møtes sorg med glede, død med liv, og frykt med mot. I baugen står nesten alltid en Knudsen og byen myldrer av legendariske fyllebøtter, ordførere, mesterfiskere, skipsredere, lurendreiere og matematikkgenier.