Som svaler kom de
Av William Maxwell

Vi møter en familie bestående av Elizabeth og James, samt sønnene Robert og Bunny (egentlig heter han Peter). De bor i Amerika, i Midtvesten, og året er 1918. En dødbringende influensaepidemi forandrer alt.

Romanen, som første gang ble utgitt i 1937, skifter mellom tre fortellerperspektiv. Først er det yngste sønnen Bunny vi blir kjent med. Han er åtte år og kommer stadig i klammeri med storebror Robert. Faren er en fjern skikkelse for Bunny, men moren er han sterkt knyttet til.
I neste del følger vi Robert. Han var utsatt for en ulykke som liten, som gjorde at han mistet deler av det ene beinet. Likevel virker han robust og aktiv; spiller fotball og har mange kamerater. Han har et litt tettere forhold til faren enn hva lillebroren har, men også for ham virker det som moren er den viktigste personen i livet.
I siste del av boka følger vi faren James. Her bekreftes det endelig at det er moren som har vært navet i familien, som nesten bokstavelig talt har bygget familien, og som har holdt den sammen.

Dette er ingen tykk bok, men den er likevel stor. Måten forfatteren har fanget barnesinnet; måten han får fram guttenes opplevelse av verden og menneskene de omgis av, er mesterlig gjort.

Anbefalt av Randi

Translate »