Arr av Auður Ava Ólavsdóttir
Utgitt av Pax, 2018

Auður Ava Ólafsdóttir mottok Nordisk råds litteraturpris for romanen Arr i fjor. I sin takketale sa hun blant annet: «Takk for at dere gir prisen til en bok som handler om menneskets evne til å gjenfødes. I en verden der man må rope høyt for å få oppmerksomhet, er stillheten et botemiddel som leger smerten og arrene våre».

Hovedpersonen i romanen er Jonas Ebeneser, snart 49 år. Han har eller har hatt tre kvinner i livet; sin mor, som blir mer og mer dement, sin fraskilte kone, og sin unge voksne datter. Jonas har nettopp fått vite at datteren ikke er hans biologiske datter. Jonas er langt nede og har bestemt seg – han låner hagla til en kamerat, men han har ikke hjerte til å ta livet sitt hjemme på Island, siden det sannsynligvis er datteren som da vil finne liket. Han pakker derfor en liten koffert, tar med seg en drill og den minste verktøykassa – man vet jo aldri hva man kan få bruk for – og bestiller en enveisbillett til et ikke navngitt land, men et land preget av mange år med krig. Et land ingen drar til lenger. På et øde hotell på et fremmed sted, hvor ingen kjenner ham, skal han avslutte sitt miserable liv. Det han ikke har tenkt på, er at i det landet han reiser til er det mangel på både verktøy og menn, så Jonas får ganske fort ting å gjøre.

Arr er en stille og klok bok. Ólafsdóttir er dyktig på personportretter. Handlingen drives rolig framover gjennom Jonas’ blikk på verden rundt seg og hans plass i denne.  Dette er en fortelling som gir innblikk i enkeltmennesker, i tillegg til skildringen av hva langvarig krig gjør med et land og dets folk.

Jeg tror dette er en bok du vil like dersom du likte Stoner, En mann ved navn Ove eller Et helt liv og kanskje også En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum.

Anbefalt av Aase

Translate »