Foto: Julie Pike

Etterspørselen etter Helene Uri som foredragsholder er stor, og særlig nå etter at hun vant Brageprisen for sin kritikerroste “Hvem sa hva? Kvinner, menn og språk” i fjor. Vi er derfor ekstra stolte over at hun tar turen til Hønefoss og Ringerike bibliotek på selveste 8. mars. Og hva kan vel være bedre enn å feire kvinnedagen med foredrag ved Uri som har vært opptatt av språk og kjønn i mange, mange år.

Hvorfor skal det være positivt for en kvinner når noen sier til henne “du har baller”, mens det neppe er godt ment dersom en sier at en gutt “løper som en jente”? Dette er et av mange spørsmål lingvist Helene Uri tar opp i boka si. Uri har sagt at hun har skrevet boka for å høyne folks bevissthet rund språk og kjønn, men det har også vært et mål for henne å more og underholde. Og boka er både morsom og avslørende. Forfatteren ble belønnet med Brageprisen for beste sakprosabok for denne utgivelsen. (Brageprisen anses som en av de viktigste i Litteratur-Norge). Juryen sa blant annet dette i sin begrunnelse:

“Det er en ambisiøs bok, med et vell av overbevisende og nedslående fakta og morsomme anekdoter. Er språket og virkeligheten så skjev når det gjelder menn og kvinner? Helene Uri er en allsidig forfatter. Denne gangen briljerer hun på̊ sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på̊ alle tangenter –sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt, i en stringent struktur. En språklig urkraft par excellence.”

Helene Uri har doktorgrad i språkvitenskap og arbeidet i tolv år ved Universitetet i Oslo før hun sa opp jobben for å begynne å skrive på heltid. Hun debuterte med romanen Dyp rød 315 i 2001, og utgir tillegg til sin skjønnlitterære produksjon en rekke fagbøker innen lingvistikk. Uri er oversatt/under oversettelse til flere språk, blant annet dansk, svensk, tysk, engelsk, fransk, spansk og japansk. I tillegg til å være forfatter er Uri professor i kreativ skriving ved Norsk barnebokinstitutt og fast språkspaltist i Aftenposten.

Musikalske innslag og enkel bevertning. Boksalg m/signering i pausen. Billetter kjøpes på forhånd på www.ringbillett.no.

Arrangementet er kommet i stand gjennom et samarbeid med Ringerike Soroptimistklubb og NovaPro – kvinnenettverk for Ringeriksregionen. Arrangementet er støttet av Ringerike kommune v/kultur.