Vandrefalken av Jamil Ahmad
Font Forlag , cop. 2012

Noen ganger er det greit med noe helt annet – noe vart og forsiktig, men akk så sterkt. Vandrefalken er ei slik bok.

Jamil Ahmad har vært offentlig tjenestemann i de ugjestmilde grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan. Her er det mye fjell og sand. Det er også mye strid mellom ulike stammer, familiefeider og æresdrap. Ahmad skrev historier mens han tjenestegjorde i disse områdene på 70-tallet. Historien ble liggende helt til han ble oppfordret til å melde seg på en skrivekonkurranse. Resultatet er altså denne tilsynelatende beskjedne romanen. Imponerende forfatterdebut i såpass voksen alder som 78 år.

Romanen er en samling av løsrevne historier som viser levesettet i disse fjellområdene mellom Afganistan og Pakistan. Vi får presentert konflikter, tradisjoner og myter. Vi møter mennesker som lever et hardt og fattig liv – uendelig langt borte fra vår hverdag – det er beiteområdene til dyrene som styrer livene deres.

Det er den lille, foreldreløse gutten Tor Baz som binder historiene sammen. I den første historien møter vi han og foreldrene hans, som så brutalt blir myrdet rett foran øynene hans. Siden følger vi Tor, til tider svært perifert, til han som voksen tar til seg ei kone.

Historiene blir fortalt ganske så nøkternt. Hard realisme blandes med det mytiske. Jamil Ahmad skriver med stor innsikt og ømhet til dette landskapet og folket som lever der.

Ei flott, lita bok som det absolutt er verdt å lese.

 

Anbefalt av Sissel

 

Translate »