Her kan du sjå om tittelen du vil lesa er inne, eller du kan reservera ho dersom ho ikke er inne akkurat no:

 

 


Klassikerlista

Bokomslag

Arv og miljø
Vigdis Hjorth

Bokomslag
De urolige
Linn Ullmann
Bokomslag
Tung tids tale
Olaug Nilsen
Bokomslag
Orgelsjøen
Øyvind Rimbereid

Øyvind Rimbereid har plassert seg som en av samtidens ypperste norske poeter, kanskje den aller ypperste. I «Orgelsjøen» forener han flere tidligere motivkretser: havet, musikken og et dystopisk syn på framtiden. Orgelet kan være et bilde på en stor maskin, en pustebelg, verdenshavet eller regnskogens lunger, noe som produserer et helt, myldrende univers. Men når det kobles til sjøen, blir det straks dystrere. På fabulerende vis spør poeten hva vi er i ferd med å gjøre med vår verden, med havet, med dyrene? Dystert, men også med en oppmuntring til den enkelte: Du selv er en bølge, en motkraft mot forsvinning!
Øyvind Rimbereid (f. 1966) debuterte med novellesamlingen «Det har begynt» (1998), men har siden rendyrket og videreutviklet norsk, moderne lyrikk . Ikke minst fikk «Solaris korrigert» (2004) mye oppmerksomhet, også for sitt innovative språk, en blanding av engelsk, norsk og stavangersk. Rimbereid har fått en rekke priser, senest Aschehougprisen i 2017.Omtale skrive av Janneken Øverland

Bokomslag
Penelope er syk
Ole Robert Sunde
Bokomslag
For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges
Kyrre Andreassen
Bokomslag
Om våren
Karl Ove Knausgård
Bokomslag
Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896
Dag Solstad

Dag Solstads beretning om den slektsgranskende vekkelsen han må ha opplevd på sine gamle dager, kan nok fremstå som en lite generøs tekst når man først møter den. Denne tykke boken forteller, i en påtakelig referende stil, om Solstads morsslekt i Telemark. Og den slutter før noen blir født som Solstad selv har møtt og kunne ha fortalt levende om. Men det er poenget! Dette er et litteraturfilosofisk kampskrift, et slag slått for en ny respekt for fortidens fremmedhet. Og for at menneskene som levde før, «i ureflektert glede over sine umistelige liv», var like levende og menneskelige som oss.

Omtale skrive av Bernhard Ellefsen

Bokomslag
Over elva (noveller)
Laila Stien
Bokomslag
Vinternoveller
Ingvild H. Rishøi

Den tredje novellesamlingen til Ingvild H. Rishøi har bare tre fortellinger, men de er til gjengjeld lange, og utgjør, med litt velvilje fra leserens side, en slags enhet. Også her lager hun miniportretter av folk som ”roter det til for seg”, det være den unge, pengelense moren, den unge, arbeidsledige faren Thomas, eller Rebekka, søsteren i en utsatt familie som prøver å ta vare på småsøsknene sine. Rishøis styrke er det glassklare språket, de suverene dialogene og konsentrasjonen rundt kjernen i fortellingene. Med sin empati og skarphet står hun fram som en norsk slektning av kanadiske Alice Munro. Ingvild Hedemann Rishøi (f. 1978) debuterte i 2007 med novellesamlingen La stå. For Vinterhjerte fikk hun Kritikerprisen i 2014. I 2013 fikk hun P.O. Enquists pris.

Omtale ved Janneken Øverland

Bokomslag
Å resirkulere lengselen, avrenning foregår (dikt)
Inger Elisabeth Hansen

Diktsamlinga handlar om at naturen blir påverka av rovdrift og forureining, men viser òg til mytologi og førestellingar mennesket gjennom tidene har hatt om verda. Dette er lærde dikt som også tek vitskaplege omgrep inn i det poetiske språket: «Den Lille Klovnefisken som lever i sjøanemonen / har fått registrert svikt i nøkkelmolekylet som regulerer orienteringsevnen.» Språket rommar både humor og sorg knytt til at naturen, som før har stått for det evige og stabile, no endrar seg grunnleggjande. Dermed vil også det vi tenkjer om verda måtte endre seg. Naturen har tradisjonelt symbolisert lengten etter det vakre, reine og andelege, men diktaren peiker på at lengten snart kan kome til å rette seg mot det vi til no har teke for gitt; naturen sjølv. 
Inger Elisabeth Hansen (f. 1950) debuterte som lyrikar i 1976. For diktsamlinga Trask, forflytninger i tidas skitne fylde (2003) fekk ho Brageprisen og vart nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Å resirkulere lengselen, avrenning foregår sikra henne Kritikerprisen 2015.

Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag
Innsirkling 3
Carl Frode Tiller

«Innsirkling 3» er tredje bind i ein episk trilogi kor Carl Frode Tiller leverer ei imponerande mangfaldig analyse av korleis identitet er grunnleggjande forma av roller, sosial status og makt. Her får vi endeleg vite historia bak at det i første band vart sett inn annonse i avisa om David som hadde mist minnet, og trong at dei som kjende han tok kontakt. Gjennom dei tre siste forteljingane om livet og personlegdomen hans, blant dei den han sjølv fortel, stig ikkje berre ulike perspektiv på den unge mannen fram, men også på Noreg som klassesamfunn. Karakteristisk for Tiller er evna til å skrive fram intense scener som skildrar i detalj korleis indre og mellommenneskelege spenningar ladar sjølv dei mest daglegdagse replikkutvekslingar og av og til slår ut i konfliktar og vald. 

For debutromanen «Skråninga» (2001) fekk Carl Frode Tiller Tarjei Vesaas debutantpris. I 2005 vart han kåra til ein av dei ti beste, norske forfattarane under 35 år av Morgenbladet. Bøkene i Innsirkling- trilogien har også gitt han ei rekkje viktige prisar og prisnominasjonar, inkludert nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris.

Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag
Teori om det eneste
Nils Christian Moe-Repstad

Nils Chr. Moe-Repstad har gjennom heile forfattarskapen gått laus på dei store, eksistensielle spørsmåla i eit språk som rører seg mellom det sanselege, det sprenglærde og det personlege. I «Teori om det eneste», som også vart nominert til Brageprisen, skriv han for første gong om stupeulukka som gjorde han lam frå brystet og ned som 19 åring. Utgjevinga består av to bøker. I den første er uttrykket kortfatta og fortetta, medan andre bok inneheld langdikt om slektshistorie og sjukehusopphald. Verket er ei rasande og smertefull litterær bearbeiding av eit traume, men peikar dei også ut over det sjølvbiografiske gjennom eit vell av referansar til kunst og historie. Paal-Helge Haugen har skrive at Moe-Repstads fremste kjennemerke er «sensualitet og musikalitet: Det er vakkert, og det er urovekkande.»
Sidan debuten i 2001 har Nils Chr. Moe-Repstad (f. 1972) vore rekna som ein av dei framste poetane i sin generasjon. I 2016 var han nominert til Kritikerprisen for samlinga «Wunderkammer».Omtala er skrive av Merete Røsvik.

Bokomslag
Å, høye dag (dikt)
Steinar Opstad

Det er noe fortidig over deler av motivkretsen i Steinar Opstads «Å, høye dag» – landbruk, arbeid, slekt – men det er ingenting av mellomkrigslitteraturens vamle blod og jord–metafysikk i Opstads dikt, selv om også han maler en høy himmel over jorda og familien. Sjelden har solskinnet over plogfurer glødet med større varme enn her. Diktene er fylt av vakre og slående bilder og en dypfølt respekt for det landlige miljøet som dikt-jeget har sin bakgrunn i, men nå står halvveis utenfor. Diktenes pendling mellom følelsen av ensomhet og opplevelser av tilknytning er temperert av en forsont holdning til fortiden slik den var, og livet slik det er.Omtala er skrive Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Havende
Gunstein Bakke
Bokomslag

Vandreutstillinger
Cecilie Løveid

Bokomslag
Magdalenafjorden
Kjartan Fløgstad

Kjartan Fløgstad er en udiskutabel gigant som skriver verk vi ikke kommer langt i før diskusjonen liksom velter opp i oss. I denne romanen lar Fløgstad et knippe historiske personer, hvis gjerninger strekker seg fra opportunistisk medløperi til nazistiske krigsforbrytelser, møte fiktive helter eller anti-helter på avgjørende punkter i den spanske borgerkrigen, den tyske invasjonen av Norge samt etterkrigstidens kalde, ideologiske trefninger. Et sted i romanen finner vi følgende karakteristiske ordspill: «Spørsmålet er: Er ho skuldig? Eit svar er: Svar skuldig.» Når Fløgstad skriver om ansvar og historie gjennom det ekstreme tyvende århundret, er det en oppsummering så god som noen.Omtale skrive av Bernhard Ellefsen

Bokomslag
Fra vinterarkivene
Merethe Lindstrøm
Bokomslag

Berge
Jan Kjærstad

Bokomslag

De usynlige
Roy Jacobsen

I «De usynlige» fortelles historien om Ingrid Barrøy og hennes oppvekst med familien på en øy i havgapet på Helgelandskysten, og gjennom deres historie forteller Roy Jacobsen også historien om fiskerbondesamfunnet langs Norskekysten i første halvdel av det forrige århundre, tiden før det store gjennombruddet for velferdsstaten og det norske sosialdemokratiet. Med et forfatterblikk dypt rotfestet i vår egen samtid får Jacobsen det beste ut av den historiske romanen som sjanger, og med «De usynlige» og oppfølgerne «Hvitt hav» og «Rigels øyne» gir han nye bidrag til den skjønnlitterære historieskrivningen om det moderne Norge.

Omtale av Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Rune Christiansen

Rune Christiansens åttende roman om den unge veterinæren Linda Erneman og hennes udramatiske liv skaffet ham Brageprisen i 2014. Denne vakre, stemningsfulle, ja, nær sagt betagende romanen fikk en fantastisk mottakelse av både kritikere og lesere. Linda lever i pakt med naturen og dyrene rundt seg. Hun utfører sitt yrke. Hun reflekterer over årstidene, sykdommer, død, men også nytt liv, både blant dyr og mennesker. Til å være en såpass nedtonet roman, gir den overraskende mye leseglede. Lydias ensomhet er ikke deprimerende, Christiansens poetiske språk viser den fram som gledeskapende selvstendighet. Rune Christiansen (f.1963) debuterte i 1968 og har skrevet både dikt og romaner. Han er kunstnerisk ansvarlig for Forfatterstudiet i Bø. Han er tildelt flere priser, bl.a. Gyldendalprisen (2015) for hele forfatterskapet. Omtale skrive av Janneken Øverland

Bokomslag

Trilogien (AndvakeOlavs draumarKveldsvævd)
Jon Fosse

«Trilogien» består av romanane «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), og kom i samla utgåve i 2015. Dette er romanverket Jon Fosse vann Nordisk Råds litteraturpris for, og boka demonstrerer korleis det fløymande, musikalske språket hans kan mane fram inderlege kjensler og dei heilt store perspektiva gjennom det tilsynelatande banale. Handlinga gir sterke assosiasjonar til den folkelege balladetradisjonen: Det unge paret Asle og Alida rømer til Bergen, kor nauda deira for husvære når ho skal føde deira første barn, leier dei ut i tragedien. Trilogien kan lesast som ein fantasi om opphavet til kunstnaren sjølv, ei slektshistorie kor kunsten og kjærleiken representerer både overskridande kraft og dødeleg risiko: Den kunstnarlege evna spring ut av ei bestemt slekts- og kulturhistorie, samtidig som den knyt skjebner saman over grensa mellom liv og død. 
Som ein av dei fremste dramatikarane i vår tid er Fosse (f.1959) også rekna som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Han debuterte i 1993 som dramatikar, men har også utgjeve ei rekkje romanar og diktsamlingar. 

Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag

Det finnes en stor åpen plass i Bordeau
Hanne Ørstavik

Biletkunstnaren Ruth kjem til Bordeaux for å setje opp ei kunstutstilling. Medan ho ventar på at kjærasten Johannes skal kome etter, blir ho kjend med kuratoren Abel samt dottera hennar Lily og kjærasten Ralf. Ruth funderer på kvifor ho lengtar slik etter ein mann som verken er i stand til emosjonell intimitet eller ser ut til å begjære henne seksuelt. Gjennom vekslingar mellom ulike synsvinklar, mellom fantasi, tankar og røynd, blir det skapt ei draumliknande og uverkeleg kjensle som igjen er knytt til det å bli utsletta som individ. Romanen er ein imponerande litterær kollasj full av presise observasjonar og treffande litterære bilete som skaper store rom for vidare refleksjon.
Hanne Ørstavik debuterte i 1994, og har sidan gjennombrotet med romanen “Kjærlighet” i 1997, vore ein av våre mest prisløna og omdiskuterte forfattar. 
Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag
Slåttekar i himmelen
Edvard Hoem

«Slåttekar i himmelen» er den første av fire bøker der Edvard Hoem gjennom egen slektshistorie forteller historien om det store hamskiftet i det norske bondesamfunnet, om utvandringen til Amerika og overgangen til vår moderne tid. Historien om slåttekaren, Hoems egen oldefar, som opplever at historiens vinder fører sønnene vekk fra den vesle slektsgården i Romsdalsfjellene og sprer dem til storbyen og andre kontinenter, er både en storslått hyllest til tidligere generasjoner og en moderne, skjønnlitterær norgeshistorie. Og verdenshistorie – amerikafarerne i slekten og deres søken etter lykke har paralleller til vår egen tid, der Europa gjerne er målet for folkevandringene.Omtale skrive av Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Max, Mischa & Tetoffensiven
Johan Harstad

trilogi

Translate »