Her kan du sjå om tittelen du vil lesa er inne, eller du kan reservera ho dersom ho ikke er inne akkurat no:

 

 


Klassikerlista

Bokomslag

Arv og miljø
Vigdis Hjorth

Bokomslag
De urolige
Linn Ullmann
Bokomslag
Tung tids tale
Olaug Nilsen
Bokomslag
Orgelsjøen
Øyvind RimbereidØyvind Rimbereid har plassert seg som en av samtidens ypperste norske poeter, kanskje den aller ypperste. I «Orgelsjøen» forener han flere tidligere motivkretser: havet, musikken og et dystopisk syn på framtiden. Orgelet kan være et bilde på en stor maskin, en pustebelg, verdenshavet eller regnskogens lunger, noe som produserer et helt, myldrende univers. Men når det kobles til sjøen, blir det straks dystrere. På fabulerende vis spør poeten hva vi er i ferd med å gjøre med vår verden, med havet, med dyrene? Dystert, men også med en oppmuntring til den enkelte: Du selv er en bølge, en motkraft mot forsvinning!
Øyvind Rimbereid (f. 1966) debuterte med novellesamlingen «Det har begynt» (1998), men har siden rendyrket og videreutviklet norsk, moderne lyrikk . Ikke minst fikk «Solaris korrigert» (2004) mye oppmerksomhet, også for sitt innovative språk, en blanding av engelsk, norsk og stavangersk. Rimbereid har fått en rekke priser, senest Aschehougprisen i 2017.Omtale skrive av Janneken Øverland
Bokomslag
Penelope er syk
Ole Robert Sunde
Bokomslag
For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges
Kyrre Andreassen
Bokomslag
Om våren
Karl Ove Knausgård
Bokomslag
Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896
Dag SolstadDag Solstads beretning om den slektsgranskende vekkelsen han må ha opplevd på sine gamle dager, kan nok fremstå som en lite generøs tekst når man først møter den. Denne tykke boken forteller, i en påtakelig referende stil, om Solstads morsslekt i Telemark. Og den slutter før noen blir født som Solstad selv har møtt og kunne ha fortalt levende om. Men det er poenget! Dette er et litteraturfilosofisk kampskrift, et slag slått for en ny respekt for fortidens fremmedhet. Og for at menneskene som levde før, «i ureflektert glede over sine umistelige liv», var like levende og menneskelige som oss.Omtale skrive av Bernhard Ellefsen

 

Bokomslag
Over elva (noveller)
Laila Stien
Bokomslag
Vinternoveller
Ingvild H. Rishøi
Bokomslag
Å resirkulere lengselen, avrenning foregår (dikt)
Inger Elisabeth Hansen
Bokomslag
Innsirkling 3
Carl Frode Tiller
Bokomslag
Teori om det eneste
Nils Christian Moe-RepstadNils Chr. Moe-Repstad har gjennom heile forfattarskapen gått laus på dei store, eksistensielle spørsmåla i eit språk som rører seg mellom det sanselege, det sprenglærde og det personlege. I «Teori om det eneste», som også vart nominert til Brageprisen, skriv han for første gong om stupeulukka som gjorde han lam frå brystet og ned som 19 åring. Utgjevinga består av to bøker. I den første er uttrykket kortfatta og fortetta, medan andre bok inneheld langdikt om slektshistorie og sjukehusopphald. Verket er ei rasande og smertefull litterær bearbeiding av eit traume, men peikar dei også ut over det sjølvbiografiske gjennom eit vell av referansar til kunst og historie. Paal-Helge Haugen har skrive at Moe-Repstads fremste kjennemerke er «sensualitet og musikalitet: Det er vakkert, og det er urovekkande.»
Sidan debuten i 2001 har Nils Chr. Moe-Repstad (f. 1972) vore rekna som ein av dei framste poetane i sin generasjon. I 2016 var han nominert til Kritikerprisen for samlinga «Wunderkammer».Omtala er skrive av Merete Røsvik.
Bokomslag
Å, høye dag (dikt)
Steinar OpstadDet er noe fortidig over deler av motivkretsen i Steinar Opstads «Å, høye dag» – landbruk, arbeid, slekt – men det er ingenting av mellomkrigslitteraturens vamle blod og jord–metafysikk i Opstads dikt, selv om også han maler en høy himmel over jorda og familien. Sjelden har solskinnet over plogfurer glødet med større varme enn her. Diktene er fylt av vakre og slående bilder og en dypfølt respekt for det landlige miljøet som dikt-jeget har sin bakgrunn i, men nå står halvveis utenfor. Diktenes pendling mellom følelsen av ensomhet og opplevelser av tilknytning er temperert av en forsont holdning til fortiden slik den var, og livet slik det er.Omtala er skrive Bjørn Ivar Fyksen
Bokomslag
Havende
Gunstein Bakke
Bokomslag

Vandreutstillinger
Cecilie Løveid

Bokomslag
Magdalenafjorden
Kjartan Fløgstad
Bokomslag
Fra vinterarkivene
Merethe Lindstrøm
Bokomslag

Berge
Jan Kjærstad

Bokomslag

De usynlige
Roy Jacobsen

I «De usynlige» fortelles historien om Ingrid Barrøy og hennes oppvekst med familien på en øy i havgapet på Helgelandskysten, og gjennom deres historie forteller Roy Jacobsen også historien om fiskerbondesamfunnet langs Norskekysten i første halvdel av det forrige århundre, tiden før det store gjennombruddet for velferdsstaten og det norske sosialdemokratiet. Med et forfatterblikk dypt rotfestet i vår egen samtid får Jacobsen det beste ut av den historiske romanen som sjanger, og med «De usynlige» og oppfølgerne «Hvitt hav» og «Rigels øyne» gir han nye bidrag til den skjønnlitterære historieskrivningen om det moderne Norge.

Omtale av Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Rune Christiansen

Rune Christiansens åttende roman om den unge veterinæren Linda Erneman og hennes udramatiske liv skaffet ham Brageprisen i 2014. Denne vakre, stemningsfulle, ja, nær sagt betagende romanen fikk en fantastisk mottakelse av både kritikere og lesere. Linda lever i pakt med naturen og dyrene rundt seg. Hun utfører sitt yrke. Hun reflekterer over årstidene, sykdommer, død, men også nytt liv, både blant dyr og mennesker. Til å være en såpass nedtonet roman, gir den overraskende mye leseglede. Lydias ensomhet er ikke deprimerende, Christiansens poetiske språk viser den fram som gledeskapende selvstendighet. Rune Christiansen (f.1963) debuterte i 1968 og har skrevet både dikt og romaner. Han er kunstnerisk ansvarlig for Forfatterstudiet i Bø. Han er tildelt flere priser, bl.a. Gyldendalprisen (2015) for hele forfatterskapet. 

Omtale skrive av Janneken Øverland

Bokomslag

Trilogien (AndvakeOlavs draumarKveldsvævd)
Jon Fosse

Bokomslag

Det finnes en stor åpen plass i Bordeau
Hanne Ørstavik

Biletkunstnaren Ruth kjem til Bordeaux for å setje opp ei kunstutstilling. Medan ho ventar på at kjærasten Johannes skal kome etter, blir ho kjend med kuratoren Abel samt dottera hennar Lily og kjærasten Ralf. Ruth funderer på kvifor ho lengtar slik etter ein mann som verken er i stand til emosjonell intimitet eller ser ut til å begjære henne seksuelt. Gjennom vekslingar mellom ulike synsvinklar, mellom fantasi, tankar og røynd, blir det skapt ei draumliknande og uverkeleg kjensle som igjen er knytt til det å bli utsletta som individ. Romanen er ein imponerande litterær kollasj full av presise observasjonar og treffande litterære bilete som skaper store rom for vidare refleksjon.
Hanne Ørstavik debuterte i 1994, og har sidan gjennombrotet med romanen “Kjærlighet” i 1997, vore ein av våre mest prisløna og omdiskuterte forfattar. 
Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag
Slåttekar i himmelen
Edvard Hoem
Bokomslag
Max, Mischa & Tetoffensiven
Johan Harstad

 

Translate »