Her kan du sjå om tittelen du vil lesa er inne, eller du kan reservera ho dersom ho ikke er inne akkurat no:

 

 


Klassikerlista

Bokomslag

Arv og miljø
Vigdis Hjorth

Bokomslag
De urolige
Linn Ullmann

En roman om mor, far og barn, og om betydningen av å huske. En voksen datter intervjuer sin aldrende, berømte far. Men kanskje er det for sent. Datteren må skrive sine egne, høyst subjektive opplevelser av mor og far, som var travle i egne liv, og egentlig ikke ville være voksne. Mens datteren satset alt på å komme seg ut av barndommen. De urolige er en original vri på selvbiografi, en smertelig kjærlighetserklæring om å vokse opp, en bok om ensomhet og tilhørighet, og om stedene i livet. Men også en leken roman som beveger seg uanstrengt mellom minner, refleksjoner og referanser til litteratur og film.
Linn Ullmann (f.1966) debuterte i 1998 med romanen Før du sovner. Før det var hun en prisbelønnet kulturjournalist og litteraturkritiker. Hun har utgitt seks romaner som alle er oversatt til flere språk og har fått mye nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. I 2017 fikk hun Doblough-prisen for hele forfatterskapet.

Omtale: Janneken Øverland

Bokomslag
Tung tids tale
Olaug Nilsen
Bokomslag
Orgelsjøen
Øyvind Rimbereid 

Øyvind Rimbereid har plassert seg som en av samtidens ypperste norske poeter, kanskje den aller ypperste. I «Orgelsjøen» forener han flere tidligere motivkretser: havet, musikken og et dystopisk syn på framtiden. Orgelet kan være et bilde på en stor maskin, en pustebelg, verdenshavet eller regnskogens lunger, noe som produserer et helt, myldrende univers. Men når det kobles til sjøen, blir det straks dystrere. På fabulerende vis spør poeten hva vi er i ferd med å gjøre med vår verden, med havet, med dyrene? Dystert, men også med en oppmuntring til den enkelte: Du selv er en bølge, en motkraft mot forsvinning!
Øyvind Rimbereid (f. 1966) debuterte med novellesamlingen «Det har begynt» (1998), men har siden rendyrket og videreutviklet norsk, moderne lyrikk . Ikke minst fikk «Solaris korrigert» (2004) mye oppmerksomhet, også for sitt innovative språk, en blanding av engelsk, norsk og stavangersk. Rimbereid har fått en rekke priser, senest Aschehougprisen i 2017.Omtale skrive av Janneken Øverland

Bokomslag
Penelope er syk
Ole Robert Sunde
Bokomslag
For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges
Kyrre Andreassen

Få forfattere dyrker den åndfulle formuleringskunsten som Kyrre Andreassen, og hans iltre hovedperson og forteller Krister Larsen fører et språk som savner sidestykke i nyere norsk litteratur. Det er som om han øser fra et muntlig og folkelig reservoar av språklig vidd. Den ryggplagede elektrikeren Krister lever et liv med stein i skoen, men har en gudbenådet evne til å uttrykke irritasjon og avsky, både overfor sine medmennesker og overfor enkelte trekk ved samtidens samfunns- og arbeidsliv. Likevel er det på det personlige plan romanens tragiske side utspiller seg; Krister legger sin stolthet som mann i være familiefar og arbeidskar, men makter ikke på noen av områdene å være den han ønsker.

Omtale ved Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Om våren
Karl Ove Knausgård
Bokomslag
Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896
Dag Solstad 

Dag Solstads beretning om den slektsgranskende vekkelsen han må ha opplevd på sine gamle dager, kan nok fremstå som en lite generøs tekst når man først møter den. Denne tykke boken forteller, i en påtakelig referende stil, om Solstads morsslekt i Telemark. Og den slutter før noen blir født som Solstad selv har møtt og kunne ha fortalt levende om. Men det er poenget! Dette er et litteraturfilosofisk kampskrift, et slag slått for en ny respekt for fortidens fremmedhet. Og for at menneskene som levde før, «i ureflektert glede over sine umistelige liv», var like levende og menneskelige som oss. 

Omtale skrive av Bernhard Ellefsen

Bokomslag
Over elva (noveller)
Laila Stien

Laila Stien er blant landets aller beste novellister, og hennes bøker er fylt av det livet selv er lagd av: familie, hus og hjem, arbeid, hverdag og helg. Stien kombinerer blikket for dagliglivet med et skarpt øre for muntlig språk og skaper med dét særpregede og troverdige fortellerstemmer. I «Over elva» møter vi stort sett mennesker i andre halvdel av livet, og mange av dem er hensatt til å se tilbake på livets høydepunkter, til minner om det som er ugjenkallelig forbi. Med opplevelser av tap følger sorg, men over novellene hviler det en avklart tone. «Over elva» uttrykker en erfaren og klok vilje til forsoning med både egne og andre feil, men også en erkjennelse av at enkelte ting burde vært ugjort.

Omtale skrive av Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Vinternoveller
Ingvild H. Rishøi

Den tredje novellesamlingen til Ingvild H. Rishøi har bare tre fortellinger, men de er til gjengjeld lange, og utgjør, med litt velvilje fra leserens side, en slags enhet. Også her lager hun miniportretter av folk som ”roter det til for seg”, det være den unge, pengelense moren, den unge, arbeidsledige faren Thomas, eller Rebekka, søsteren i en utsatt familie som prøver å ta vare på småsøsknene sine. Rishøis styrke er det glassklare språket, de suverene dialogene og konsentrasjonen rundt kjernen i fortellingene. Med sin empati og skarphet står hun fram som en norsk slektning av kanadiske Alice Munro. Ingvild Hedemann Rishøi (f. 1978) debuterte i 2007 med novellesamlingen La stå. For Vinterhjerte fikk hun Kritikerprisen i 2014. I 2013 fikk hun P.O. Enquists pris.
Omtale ved Janneken Øverland
Bokomslag
Å resirkulere lengselen, avrenning foregår (dikt)
Inger Elisabeth HansenDiktsamlinga handlar om at naturen blir påverka av rovdrift og forureining, men viser òg til mytologi og førestellingar mennesket gjennom tidene har hatt om verda. Dette er lærde dikt som også tek vitskaplege omgrep inn i det poetiske språket: «Den Lille Klovnefisken som lever i sjøanemonen / har fått registrert svikt i nøkkelmolekylet som regulerer orienteringsevnen.» Språket rommar både humor og sorg knytt til at naturen, som før har stått for det evige og stabile, no endrar seg grunnleggjande. Dermed vil også det vi tenkjer om verda måtte endre seg. Naturen har tradisjonelt symbolisert lengten etter det vakre, reine og andelege, men diktaren peiker på at lengten snart kan kome til å rette seg mot det vi til no har teke for gitt; naturen sjølv. 
Inger Elisabeth Hansen (f. 1950) debuterte som lyrikar i 1976. For diktsamlinga Trask, forflytninger i tidas skitne fylde (2003) fekk ho Brageprisen og vart nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Å resirkulere lengselen, avrenning foregår sikra henne Kritikerprisen 2015.

Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag
Innsirkling 3
Carl Frode Tiller«Innsirkling 3» er tredje bind i ein episk trilogi kor Carl Frode Tiller leverer ei imponerande mangfaldig analyse av korleis identitet er grunnleggjande forma av roller, sosial status og makt. Her får vi endeleg vite historia bak at det i første band vart sett inn annonse i avisa om David som hadde mist minnet, og trong at dei som kjende han tok kontakt. Gjennom dei tre siste forteljingane om livet og personlegdomen hans, blant dei den han sjølv fortel, stig ikkje berre ulike perspektiv på den unge mannen fram, men også på Noreg som klassesamfunn. Karakteristisk for Tiller er evna til å skrive fram intense scener som skildrar i detalj korleis indre og mellommenneskelege spenningar ladar sjølv dei mest daglegdagse replikkutvekslingar og av og til slår ut i konfliktar og vald. 

For debutromanen «Skråninga» (2001) fekk Carl Frode Tiller Tarjei Vesaas debutantpris. I 2005 vart han kåra til ein av dei ti beste, norske forfattarane under 35 år av Morgenbladet. Bøkene i Innsirkling- trilogien har også gitt han ei rekkje viktige prisar og prisnominasjonar, inkludert nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris.

Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag
Teori om det eneste
Nils Christian Moe-RepstadNils Chr. Moe-Repstad har gjennom heile forfattarskapen gått laus på dei store, eksistensielle spørsmåla i eit språk som rører seg mellom det sanselege, det sprenglærde og det personlege. I «Teori om det eneste», som også vart nominert til Brageprisen, skriv han for første gong om stupeulukka som gjorde han lam frå brystet og ned som 19 åring. Utgjevinga består av to bøker. I den første er uttrykket kortfatta og fortetta, medan andre bok inneheld langdikt om slektshistorie og sjukehusopphald. Verket er ei rasande og smertefull litterær bearbeiding av eit traume, men peikar dei også ut over det sjølvbiografiske gjennom eit vell av referansar til kunst og historie. Paal-Helge Haugen har skrive at Moe-Repstads fremste kjennemerke er «sensualitet og musikalitet: Det er vakkert, og det er urovekkande.»
Sidan debuten i 2001 har Nils Chr. Moe-Repstad (f. 1972) vore rekna som ein av dei framste poetane i sin generasjon. I 2016 var han nominert til Kritikerprisen for samlinga «Wunderkammer».Omtala er skrive av Merete Røsvik.
Bokomslag
Å, høye dag (dikt)
Steinar Opstad 

Det er noe fortidig over deler av motivkretsen i Steinar Opstads «Å, høye dag» – landbruk, arbeid, slekt – men det er ingenting av mellomkrigslitteraturens vamle blod og jord–metafysikk i Opstads dikt, selv om også han maler en høy himmel over jorda og familien. Sjelden har solskinnet over plogfurer glødet med større varme enn her. Diktene er fylt av vakre og slående bilder og en dypfølt respekt for det landlige miljøet som dikt-jeget har sin bakgrunn i, men nå står halvveis utenfor. Diktenes pendling mellom følelsen av ensomhet og opplevelser av tilknytning er temperert av en forsont holdning til fortiden slik den var, og livet slik det er.Omtala er skrive Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Havende
Gunstein Bakke
Bokomslag

Vandreutstillinger
Cecilie Løveid

Bokomslag
Magdalenafjorden
Kjartan FløgstadKjartan Fløgstad er en udiskutabel gigant som skriver verk vi ikke kommer langt i før diskusjonen liksom velter opp i oss. I denne romanen lar Fløgstad et knippe historiske personer, hvis gjerninger strekker seg fra opportunistisk medløperi til nazistiske krigsforbrytelser, møte fiktive helter eller anti-helter på avgjørende punkter i den spanske borgerkrigen, den tyske invasjonen av Norge samt etterkrigstidens kalde, ideologiske trefninger. Et sted i romanen finner vi følgende karakteristiske ordspill: «Spørsmålet er: Er ho skuldig? Eit svar er: Svar skuldig.» Når Fløgstad skriver om ansvar og historie gjennom det ekstreme tyvende århundret, er det en oppsummering så god som noen.Omtale skrive av Bernhard Ellefsen
Bokomslag
Fra vinterarkivene
Merethe Lindstrøm

Denne romanen er Lindstrøms vri på den sjølvbiografiske romanen, men handlar like mykje om ektemannen og faren som om forfattaren sjølv. Tittelen viser til at teksten er sett saman av ei rekkje korte notat som er skrivne gjennom ein vinter kor ektemannen Mats var alvorleg deprimert og snakka om å ta livet av seg. Vi får glimt frå barndomen til både forfattaren sjølv og ektemannen, noko som inneber at ho både brukar slikt ho har blitt fortalt og diktar vidare. Historia om faren til forfattaren, biletkunstnaren som sleit med depresjonar heile livet, er også sentral. Med søkjande og opne, men også treffande og vakre formuleringar har Lindstrøm skrive ei trassig og sterk kjærleikserklæring til dei to viktige mennene i livet hennar og det komplekse, vanskelege livet.
Merethe Lindstrøm (f. 1963) debuterte i 1983 med novellesamlinga «Sexorcisten og andre fortellinger». Ho har rennomé som ein av våre beste novellistar, men har fått sitt største gjennombrot med ein roman: «Dager i stillhetens historie» sikra henne både Kritikerprisen 2011 og Nordisk Råds litteraturpris 2012.

Omtale: Merete Røsvik

Bokomslag

Berge
Jan Kjærstad

Bokomslag

De usynlige
Roy Jacobsen

I «De usynlige» fortelles historien om Ingrid Barrøy og hennes oppvekst med familien på en øy i havgapet på Helgelandskysten, og gjennom deres historie forteller Roy Jacobsen også historien om fiskerbondesamfunnet langs Norskekysten i første halvdel av det forrige århundre, tiden før det store gjennombruddet for velferdsstaten og det norske sosialdemokratiet. Med et forfatterblikk dypt rotfestet i vår egen samtid får Jacobsen det beste ut av den historiske romanen som sjanger, og med «De usynlige» og oppfølgerne «Hvitt hav» og «Rigels øyne» gir han nye bidrag til den skjønnlitterære historieskrivningen om det moderne Norge.

Omtale av Bjørn Ivar Fyksen

Bokomslag
Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Rune Christiansen 

Rune Christiansens åttende roman om den unge veterinæren Linda Erneman og hennes udramatiske liv skaffet ham Brageprisen i 2014. Denne vakre, stemningsfulle, ja, nær sagt betagende romanen fikk en fantastisk mottakelse av både kritikere og lesere. Linda lever i pakt med naturen og dyrene rundt seg. Hun utfører sitt yrke. Hun reflekterer over årstidene, sykdommer, død, men også nytt liv, både blant dyr og mennesker. Til å være en såpass nedtonet roman, gir den overraskende mye leseglede. Lydias ensomhet er ikke deprimerende, Christiansens poetiske språk viser den fram som gledeskapende selvstendighet. Rune Christiansen (f.1963) debuterte i 1968 og har skrevet både dikt og romaner. Han er kunstnerisk ansvarlig for Forfatterstudiet i Bø. Han er tildelt flere priser, bl.a. Gyldendalprisen (2015) for hele forfatterskapet. Omtale skrive av Janneken Øverland

Bokomslag

Trilogien (AndvakeOlavs draumarKveldsvævd)
Jon Fosse

«Trilogien» består av romanane «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), og kom i samla utgåve i 2015. Dette er romanverket Jon Fosse vann Nordisk Råds litteraturpris for, og boka demonstrerer korleis det fløymande, musikalske språket hans kan mane fram inderlege kjensler og dei heilt store perspektiva gjennom det tilsynelatande banale. Handlinga gir sterke assosiasjonar til den folkelege balladetradisjonen: Det unge paret Asle og Alida rømer til Bergen, kor nauda deira for husvære når ho skal føde deira første barn, leier dei ut i tragedien. Trilogien kan lesast som ein fantasi om opphavet til kunstnaren sjølv, ei slektshistorie kor kunsten og kjærleiken representerer både overskridande kraft og dødeleg risiko: Den kunstnarlege evna spring ut av ei bestemt slekts- og kulturhistorie, samtidig som den knyt skjebner saman over grensa mellom liv og død. 
Som ein av dei fremste dramatikarane i vår tid er Fosse (f.1959) også rekna som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Han debuterte i 1993 som dramatikar, men har også utgjeve ei rekkje romanar og diktsamlingar. 

Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag

Det finnes en stor åpen plass i Bordeau
Hanne Ørstavik

Biletkunstnaren Ruth kjem til Bordeaux for å setje opp ei kunstutstilling. Medan ho ventar på at kjærasten Johannes skal kome etter, blir ho kjend med kuratoren Abel samt dottera hennar Lily og kjærasten Ralf. Ruth funderer på kvifor ho lengtar slik etter ein mann som verken er i stand til emosjonell intimitet eller ser ut til å begjære henne seksuelt. Gjennom vekslingar mellom ulike synsvinklar, mellom fantasi, tankar og røynd, blir det skapt ei draumliknande og uverkeleg kjensle som igjen er knytt til det å bli utsletta som individ. Romanen er ein imponerande litterær kollasj full av presise observasjonar og treffande litterære bilete som skaper store rom for vidare refleksjon.
Hanne Ørstavik debuterte i 1994, og har sidan gjennombrotet med romanen “Kjærlighet” i 1997, vore ein av våre mest prisløna og omdiskuterte forfattar. 
Omtale skrive av Merete Røsvik

Bokomslag
Slåttekar i himmelen
Edvard Hoem«Slåttekar i himmelen» er den første av fire bøker der Edvard Hoem gjennom egen slektshistorie forteller historien om det store hamskiftet i det norske bondesamfunnet, om utvandringen til Amerika og overgangen til vår moderne tid. Historien om slåttekaren, Hoems egen oldefar, som opplever at historiens vinder fører sønnene vekk fra den vesle slektsgården i Romsdalsfjellene og sprer dem til storbyen og andre kontinenter, er både en storslått hyllest til tidligere generasjoner og en moderne, skjønnlitterær norgeshistorie. Og verdenshistorie – amerikafarerne i slekten og deres søken etter lykke har paralleller til vår egen tid, der Europa gjerne er målet for folkevandringene.Omtale skrive av Bjørn Ivar Fyksen
Bokomslag
Max, Mischa & Tetoffensiven
Johan Harstad

Johan Harstads åttende roman er over 1100 sider lang og lar oss møte fire mennesker uten at historiene om dem følger de aller klareste linjene. For like mye som en fortelling, er denne tykke boken et rom, et norsk-amerikansk og svært johanharstadsk rom. Hvor tenkning om kunst og populærkultur, nostalgi og ungdomsminner og Vietnam-krigen blander seg til et merkverdig lunt og sårt sted. Samtidig er dette en roman som griper utover, ved at tittelpersonenes kunstneriske produksjon (Max’ filmer og Mischas malerier) faktisk er presentert i en spesialutgave, som særlig interesserte lesere anbefales å oppsøke.

Omtale skrive av Bernhard Ellefsen

trilogi

Translate »