«Tara er 17 år gammel første gang hun setter sine ben i et klasserom». Dette er første setning på vaskeseddelen til denne boka, og den grep meg. Tara må ha spesielle evner og stort mot for å greie opptakskravene til universitetet uten å ha gått på skolen, tenkte jeg? –Og hvorfor har hun ikke gått på skolen før? Denne boka måtte jeg bare lese.

«Noe tapt og noe vunnet» er en gripende fortelling om å vokse opp i en familie på en gård i fjellene i Idaho i USA. Faren er paranoid og får hele familien til å jobbe steinhardt for å bunkre opp matlageret i påvente av dommedag, eller et angrep fra FBI. De sover med fluktveske i senga og er motstandere av leger og sykehus. Far og mor mener at alt kan leges av mor som lager urtemiksturer. Hjelper ikke mors behandling, er det Guds vilje.

Tara er yngst av syv søsken. Hun ble født hjemme, men ingen skrev ned datoen. Faren driver en skraphandel hvor alle barna må bidra. Hun er ca. 10 år da hun begynte å jobbe på skraptomta. Forhåndsregler er det ikke nødvendig og ta, og sikkerhetsutstyr er unødvendig. Gud passer på dem. Skjer det en ulykke har Gud en mening med det, og det må familien godta. Faren har alltid dårlig tid og er veldig uvøren når han sorterer og deler opp skrap. Små og store ulykker skjer stadig vekk. Tara er stort sett livredd når hun jobber der.

Broren Shawn er også en utfordring for Tara, og jentene som blir forelsket i ham.

Moren sier at barna gjerne kan begynne på skolen. De må bare spørre faren først. Men Tara gjør aldri det. Det harde draget faren har i ansiktet sitt hver morgen og de stille, bønnfallende sukkene hans får henne til å tenke at nysgjerrigheten hennes er noe obskønt, og en fornærmelse mot alt faren har ofret for å oppdra henne.

Tara prøver i stedet å lese skolearbeid selv, når hun ikke arbeider på skraptomta eller hjelper moren med å lage tinkturer og blande oljer. Hun leser Mormons bok to ganger. Hun leser Det nye testamente, gjør notater, sjekket referanser, og skriver små tekster om doktriner som offerhandlingen og troen. Deretter går hun videre til Det gamle testamente, før hun går over til faren sine bøker, som for det meste er samlinger av taler, brev og opptegnelser fra de tidlige mormonske profetene. Når faren ser henne med bøkene, prøver han å lokke henne bort fra dem.

Etter lengre tid med selvstudier, og perioder hvor hun holder på å gi opp, består Tara opptaksprøven som gjør det mulig for henne å begynne på universitetet.

Dette er en svært gripende fortelling om familiebånd, omsorgssvikt, den vekker tanker om grensene for religiøs frihet, og ikke minst tar fortellingen oss med på en reise i ei ung jentes indre, hennes mentale styrke, innsikt og evner.

Boka har fått strålende kritikker og til og med nådd helt fram til USAs tidligere president Barak Obama ifølge omslaget, hvor han er sitert med vurderingen «Bemerkelsesverdig».

  • Aase
Translate »