Trains and Lovers : The Heart’s Journey
av Alexander McCall Smith

En god og hjertevarm bok om kjærligheten – ei bok til å kose seg med i godstolen eller sofaen. Leser du engelsk, er boka å få tak i, bare spør på biblioteket.

Forfatter Alexander McCall Smith er kanskje mest kjent for bøkene om Mma Romotswe, den kvinnelige detektiven i Botswana. Men McCall Smith har skrevet mange bøker, både for barn og voksne.

Denne gangen tar forfatteren oss med på en togtur fra Skottland til London, en reise på en 4 – 5 timer. Her blir vi kjent med fire forskjellige personer. Ingen av dem kjenner hverandre fra før, men de blir godt kjent i løpet av togturen. Konversasjonen er lett til å begynne med, men etter hvert viser det seg at hver av dem har en historie å komme med; en historie om kjærlighet. Ikke forelskelse, men den store, dype kjærligheten som kan oppstå mellom mennesker.

Én forteller om sin store kjærlighet – som var dødsdømt siden faren ikke likte ham. En annen forteller om kjærligheten mellom foreldrene – en kjærlighet som var så sterk at moren var villig til å flytte fra storbyen til en ørliten togstasjon, en ytterpost i Australias villmark, der nærmeste dagligvareforretning var 10 timer unna. Den tredje forteller om sin store kjærlighet til barndomskameraten, mens den fjerde ikke helt vet hvor han har sin store kjærlighet.

Det kan virke noe banalt sånn det er beskrevet her, men McCall Smith har en egen evne til å fortelle historier med interessante ideer og tanker. Han lar oss bli godt kjent med personene som er like forskjellige som deg og meg. Men kjærligheten har vi felles. Kay, den ene av de fire hovedpersonene, har denne tanken  på slutten av boka: “Loving others, is the good thing we do in our lives”.

Anbefalt av Sissel

Translate »