Illustrasjonen er laget av Bárður Óskarsson

Ringerike bibliotek i samarbeid med Foreningen Norden, Ringerike inviterer til Skumringstime med temaet  “Fest i Norden“. Siden Foreningene Norden i Norge, Danmark og Sverige feirer 100-års-jubileum i år, er det naturlig å invitere til fest i litteraturens tegn. 

Årets skumringstime arrangeres mandag 11. november klokka 19. Det blir lest utdrag fra årets valgte bok; Babettes gjestebud av Karen Blixen. Denne boka er en av Blixens mest kjente og er, på tross av sitt lille format, en del av den danske litteraturens største verker. Boken ble filmatisert i 1987 og vant Oscar for beste utenlandske film.

Skumringstimen er en stemningsfull kveld hvor man tenner levende lys og hører på tekstopplesningen. Det skaper en spesiell følelse av samhørighet når vi vet at mange leser den samme teksten på samme tid rundt omkring i hele Norden. Biblioteksjef Marianne Tollefsen Bakken leser tekstutdraget.

Elever fra MUA ved Ringerike videregående skole bidrar med musikalske innslag.
Enkel servering.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Babettes gjestebud er en fortelling om en fransk kvinne som i år 1871 flykter fra det revolusjonære Paris og får stilling som husholderske i en liten by i Nord-Norge. Babette, hvis kulinariske kunster overgikk stillingens krav, tilbereder trofast enkle måltider hos to aldrende søstre som har viet sine liv til Gud. Men en dag får Babette et brev som bryter hverdagsrutinene. Hun vinner 10 000 franc i et lotteri som lenge har vært hennes eneste kontakt med Frankrike. Babette bestemmer seg for å bruke hele gevinsten og alle sine krefter på å lage et overdådig måltid – det blir en fest alle vil huske i lang tid… Karen Blixen (1885-1962) er en verdenskjent dansk forfatter og del av Danmarks kulturkanon. Hun skrev både på dansk og engelsk, og under pseudonymene Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Hun ble født i Rungstedlund i Danmark, men bodde store deler av sitt liv i Kenya, der hun drev en kaffeplantasje med sin mann Baron Bror von Blixen-Finecke. Det var et mindre lykkelig ekteskap og plantasjen gikk konkurs i 1932, men to år senere slo hun igjennom som forfatter med Syv fantastiske fortellinger (1934, originaltittel: Seven Gothic Tales). Den er også i dag ett av hennes mest kjente verk, sammen med romanen Den afrikanske farmen (1937, originaltittel: Out of Africa). Babettes gjestebud (originaltittel: Babette´s feast) ble gitt ut på engelsk i 1950 og på dansk i 1952.
Translate »