Geir Uthaug er forfatter, lyriker, og oversetter. Søndag 17. november kl.18.00 tar han turen til Ringerike bibliotek for å holde foredrag basert på hans kritikerroste biografi om Henrik Wergeland – Et verdensdyp av frihet som han presenterte i rikssalen i Eidsvollsbygningen i forbindelse med 200-årsdagen for Wergelands fødsel i 2008.

Henrik Wergeland (1808-1845) er et nasjonalt ikon. Hans virksomhet var så omfattende, energien han la for dagen så voldsom, og hjertelaget så dypt at det er et under at dette kunne rommes i et enkelt menneske. Den komplette Wergeland-utgaven teller 23 gedigne bind, og 37 år gammel var dette innholdsrike liv avsluttet og livsverket fullbrakt.

Det har alltid stått strid om Wergeland, hans politiske holdninger opprørte mange, hans stil falt smaksdommere tungt for brystet. Det som står igjen som bildet av Wergeland i dag er likevel ikke samtidens stridsmann, men den Wergeland som skriver til Morgenbladet, etter at redaktøren har slått hånden av ham:

 

Jeg i slett lune, Morgenblad?
Jeg som kun behøver et glimt av solen
For å briste i høy latter av en glede jeg ikke kan forklare meg?

Dette diktet inspirerte Gustav Vigelands skulptur av dikteren som står i Kristiansand. Det er mange skulpturer av Wergeland, men ingen er mer inderlig i sitt uttrykk enn Vigelands skulptur. I foredraget vil Uthaug også komme inn på den, noe som passer i et jubileumsår for Gustav Vigeland. Wergeland var dikter ikke bare foran sitt arbeidsbord, men i sin måte å møte verden på. Han var en følelsenes og lidenskapenes mann. Hans kjærlighet til folket var folkets kjærlighet til ham det beste bevis på.

Inngang 100,-. Enkel servering. Velkommen!

Arrangement i samarbeid med Ringerike kirkeakademi

Translate »