Alle andre
av Sally Rooney

Dette er en nåtidens Romeo og Julie-roman. Fortellingen kretser rundt forholdet mellom Marianne og Connell som vokser opp i en småby nordvest i Irland. De forelsker seg i hverandre, men forholdet må være hemmelig. Marianne er ei keitete, skarp rikmannsjente som gjerne går rundt i klumpete sko og med verdenslitteraturen under armen. Moren er advokat og faren er død. Marianne har det ikke bra hjemme for både moren og broren får henne til føle seg kald og lite attraktiv. Connell er skolens kjekke fotballspiller og bor sammen med alenemoren som er vaskehjelp for Marianne sin familie. Moren til Connell er imidlertid varm og omsorgsfull.

Vi følger de to unge fra 2011 til 2015 – fra de går på videregående til studietiden på Trinity Collage i Dublin. På Trinity er rollene byttet om. Marianne med sin økonomisk privilegerte bakgrunn og dominerende intellekt blir nå et naturlig midtpunkt i vennegjengen. Connell derimot, med sine slitte utgåtte Adidassko latterliggjøres av medstudentene med «plommerøde chinos og voksede jakker». Den typen maskulinitet Conell utstråler, blir på universitetet regnet som arbeiderklasse, og han blir derfor sett ned på. Klassetilhørighet er med andre ord et sentralt tema i denne romanen.

Vi kommer tett på de to hovedkarakterene mye fordi forfatteren bruker dialogen mellom Marianne og Connell til å drive fram handlingen i boka. Romanen er fortalt i tredjeperson og Sally Rooney lar Marianne og Connell bytte på å ha synsvinkelen.

Temaet for boka er ikke spesielt originalt, og for meg var den derfor noe kjedelig i starten. Men Rooney fikk likevel dratt meg med i historien og det ble en vakker, vond og gripende leseopplevelse.

Alle andre kom på norsk i 2019 og er Sally Rooneys andre roman.

Anbefalt av Aase

Translate »