UNESCO markerer verdens bokdag 23. april hvert år – for å hylle bøker og forfattere – og å oppmuntre alle til leseglede. I år feirer Ringerike bibliotek dagen ved at de ansatte anbefaler bøker for barn og unge.

Hver ansatt ved biblioteket gir sine personlige anbefalinger. Bøkene er selvfølgelig til utlån, enten ved at du bestiller Take away-lån, eller du låner boka i Bookbites. Noen av titlene kan du nok også finne i bokhylla.no.

Les mer om hva Take away-utlån er. Bookbites er en app som du laster ned på mobilen eller nettbrettet ditt.

 

 

Benedicte Charlotte anbefaler:
Bursdagsgutten av David Baddiel: Sam elsker bursdag. På sin elleveårsdag ser han et stjerneskudd på himmelen og ønsker at han kunne hatt bursdag hver dag. Ønsket blir oppfylt. Hver morgen får han frokost på sengen, mange gaver og blir feiret av familie og venner. Han har forskjellige tema-bursdager og rommet fylles etter hvert til randen med gaver han til slutt ikke har noen interesse av. Så forsvinner bestefaren hans. Da skjer det en forandring. Boken belyser viktigheten av å sette pris på det man har og at gaver er langt fra det viktigste i livet.

Take away og BookBites

Franklin lærer å sykle av Paulette Bourgeois: Våren er her og det er tiden hvor mange finner frem sykkelen. I denne boken møter vi skilpadden Franklin som har lyst til å lære og sykle uten støttehjul. Alle vennene hans klarer det og han er lei for at han ikke klarer det selv. Så innser han at vennene også ikke er like flinke til å gjøre ting han selv greier bra. Her er et godt eksempel på at øvelse gjør mester og at man greier det man vil så lenge man ikke gir opp.

Bokhylla.no

Kasper sår av Lars Klinting: I denne boken møter du beveren Kasper. Han lærer å så frø. Disse vokser seg etter hvert til fine planter med bønner. Her lærer man hvordan man sår frø og hva som trengs for at det skal spire og gro til en fin plante. Denne boken hjelper en på veien mot grønne fingere, noe mange barn vil synes er både spennende og meningsfullt.

Bokhylla.no

Lille-Draugen av Anne-Cath. Vestly: Lille -Draugen holder til i havet sammen med faren sin Store-Draugen. Han elsker å svømme, suse ned mot havbunnen og fáre opp igjen. Han vil ikke bli sammenlignet med en selunge, men være en farlig draug, akkurat som faren sin. Om å være den man er.

Bokhylla.no

Bente anbefaler:
En flåte av gull av Aslak Dørum: Etter en storm utenfor Mellom-Amerika driver Olav og Amir i land på en øde øy. Etter ca. én uke kommer det en båt, og guttene tror de er reddet, men i stedet blir guttene tatt til fange. De klarer å rømme, og reddes av indianere. Her får de høre om inkaenes gullskatt.
Det utvikler seg til en forrykende jakt på skatten gjennom Mellom-Amerika med bandittene på slep, og det viser seg at ikke alle er den de utgir seg for å være…
Passer for ungdom fra 13 år og oppover.Take away og BookBites
Barna som forsvant av Lars Joachim Grimstad: Finns far er egentlig taxisjåfør, men er valgt til ny statsminister. Finn og hans nye bror Kim-il-Im (Kimmelim), som faren har fått i presang av diktatoren av Nord-Boresia, begynner på ny skole, hvor de blir bestevenner med Sunniva. Snart begynner klassekamerater å forsvinne om nettene. Politiet tar ikke forsvinningene på alvor, men Finn, Kimmelim og Sunniva er overbevist om at noe ikke stemmer, og bestemmer seg for å løse mysteriet. En morsom og spennende bok for jenter og gutter fra ca. 9 år og oppover. Passer også godt som høytlesningsbok.

Take away og BookBites

Trollskallen av Alexander Løken: Året er 1887. 14 år gamle, foreldreløse Edvard og professor Wolf (ekspert på myter og overtro), blir sendt på oppdrag til de dype skogene i Østerdalen. Lucian Leopold Mink, også kalt Samleren, har fått tak i en svær hodeskalle som ble funnet her, og som påstås å være fra et troll. Men troll finnes vel ikke, eller …
Mystikk, spenning og dramatikk for jenter og gutter i alderen 11 år og oppover.Take away og BookBites
Christian anbefaler:
Enkebyen – De bortførte av Thomas Enger: En demning brister, en voldsom flom skyller over bygda. Stella og faren må komme seg til Enkebyen der moren jobber. Ikke alt er som det skal i byen. Flere kvinner og jenter forsvinner, mens noen av dem dukker opp drept med en J malt eller risset på kroppen.
Dette er en dystopisk spenningsroman. Tema som overbefolkning, miljøflyktninger, knappe ressurser, metoo, og annen tematikk er satt i fokus. En tankevekkende og engasjerende bok som utfordrer og provoserer leseren og får oss til å tenke på vår egen framtid. Passer for ungdom og voksne. Anbefales på det sterkeste.
Take away og BookBites
 Polarnatt av Sunnia Relling Berg: Vi møter søsknene Ilias og Amira. Ilias er 16 år og Amira er 9 år. Begge bor på et asylmottak. De har vært på flukt, men har klart å komme seg til trygge Norge. En dag skjer det noe som gjør at de begge må rømme. Det handler om søsken på flukt og om kjærlighet til sine nærmeste. Hvem kan du stole på i et fremmed og nytt land?  Dette er en lettlest  roman med en handling og et driv som hele tiden får deg til å ville lese mer. Her får du en god dose spenning. Passer for ungdom og voksne.

Take away og BookBites
Randi anbefaler:

I morgen av Catarina Cattaneo: Om Andreas og Ingrid som er kjærester. De har det stort sett bra sammen, bortsett fra at Andreas kan bli fryktelig sint av og til…
Ungdomsroman.
Take away og BookBites

Det Sara skjuler av Katrine Nedrejord: Lajla er venninne med Sara, som plutselig er blitt så rar. Hva er det som har skjedd, og hvorfor vil hun ikke fortelle noe til Lajla?
Ungdomsroman
Take away og BookBites
På omveien hjem av Vilde Kamfjord, illustrert av Rune Markhus: Ei jente og ei dame blir sittende ved siden av hverandre på toget. Boka består av samtalen dem imellom. De blir litt kjent med hverandre, samtidig som vi også blir litt kjent med dem. Og vi får vite sånt som man kan bli nysgjerrig på, som hvorfor jenta har en sammentullet bunad i sekken. Barnebok.

Take away og BookBites

Gun Ingrid anbefaler:
Krokodiller ingen adgang av Heather Pindar: En litt skummel og spennende bok for de minste, men også med en veldig morsom slutt.

Take away

Da den lille pingvinen begynte å fryse av Frank Ludvigsen: En veldig søt og koselig bok for de minste. Den handler om vennskap og hvordan vi sammen kan skape litt varme.
Aase anbefaler:
Hele dagen lang av Anna Fiske
Mor og far pakker niste til Kari og Gunnar. De skal på båttur, men Anna får ikke være med. Hun klatrer opp i kirsebærtreet i hagen. Nå skal de få se. Nå skal de få vente og lengte hele dagen lang. Nå kan de lure, for nå er Anna borte vekk!Take away
Simon og homo sapiensagendaen av Becky Albertalli begynner slik: “Det er en underlig samtale. Jeg legger nesten ikke merke til at jeg blir utsatt for utpressing.
Vi sitter på klappstoler av metall bak scenen, og Martin Addison sier: “Jeg leste e-posten din.”
“Hva?” Jeg løfter hodet.
“Før i dag. På biblioteket. Ikke med vilje, så klart.””
Dette er en morsom og gripende oppverkstroman om å komme ut som homofil – samtidig som det er en historie om kjærlighet og vennskap.Take away og BookBites
Dragons loves tacos by Adam Rubin and Daniel Salmieri
If you want to lure a bunch of dragons to Your party, you should definitely serve tacos. Buckets and buckets of tacos. Unfortunately, where there are tacos, there is also salsa. And, if a dragon eats spicy salsa…Oh, boy! You are in red-hot trouble. Boken finnes på engelsk og norsk.Take away
Aasmund anbefaler:
Kurt koker hodet av Erlend Loe: Dette er en av flere bøker om truckføreren Kurt. Bøkene er underfundige og morsomme. Kurt har bart, og en søt kone og tre rare barn. Denne boka handler blant annet om kjærlighet. Og vennskap. Og triksing med truck. Og ørlite om bæsj. Og en hel del om leverpostei.
Take away og BookBites
Dustefjerten av Rune Belsvik: Rune Belsvik har skrevet flere bøker om Dustefjerten og vennene hans. De bor i «Det lille landet ved bekken», hvor de opplever de merkverdigste ting. Blant Dustefjertens venner og naboer finner vi Bollefisen, Kavringreven, Holesnusken og ikke minst Oktava.
Take away og i BookBites finnes Dustefjerten og den store marsipanfesten
Lille Persille av Inger Hagerup: Inger Hagerup har skrevet mange dikt for barn, blant annet samlingene «Så rart», «Lille Persille» og «Den sommeren». Det er dikt for barn, men de kan ha noe å si oss voksne også. Ett eksempel:
Mauren
Liten?
Jeg?
 Langtifra.
 Jeg er akkurat stor nok.
 Fyller meg selv helt
 på langs og på tvers
 fra øverst til nederst.
 Er du større enn deg selv kanskje?
Marianne anbefaler:
Hvem gikk med utesko inne? av Lars Mæhle: Mysteriene i Kråkeslottet barnehage er akkurat passe spennende for barnehagebarn fra 3 – 6 år.
Det er etter hvert flere titler i serien av dagligdagse mysterier: Hvem gikk med utesko inne? Hvem er bolletyven? Hvor ble det av alle sokkene?
  
Take away og BookBites
 
 
Prikkesyken av Bjørn F. Rørvik Morsomt for både små og store. Historiene om reven og grisungen kan kalles nyere klassikere med fantasifulle historier fra Bjørn F. Rørvik og fantastiske tegninger av Per Dybvig.
Karsten og Petra får sykkel av Tor Åge Bringsværd: Fortellingene om Karsten og Petra handler om vennskap og dagligdagse utfordringer som å lære å sykle.
Take away og BookBites

 

Sigrid anbefaler:
The Breadwinner av Shelly Tanaka: Denne forteljinga som tek plass i Afghanistan gjev eit sterkt inntrykk. Eg vil anbefale denne boka til alle i fra mellomtrinnet og oppover.
Grevlingdager av Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus: Eg vil anbefale denne boka fordi det er i fin bok om det å grue seg til skulen. Forfattaren får fram korleis eit barn tenker og taklar skuledagen, men dei voksne ikkje ser situasjonen. Denne boka kan vere viktig for barn som synes at skulen kan bli litt bråkete, eller om dei gruer seg til noko.
Ronja Røverdatter av Astrid Lindgren: Denne klassikaren ifrå Lindgren las eg fleire gangar i min barndom. Det er ei spennande forteljing
mad gode karakterar. Vil anbefale denne til barn i alle aldre.
Translate »