Jörn Klein, førsteamanuensis ved USN

Viruset SARS-CoV-2 har spredd seg raskt over hele verden siden vinteren 2019/2020. Hvordan manifesterer infeksjonen seg? Hvem er spesielt utsatt? Og hvordan kan du beskytte deg selv?

Undervurdert fare
Mer enn 80 prosent av de som er smittet med SARS-CoV-2 er i utgangspunktet bare moderat syke eller har ingen symptomer i det hele tatt. Dette faktum har ført til at viruset er blitt undervurdert i lang tid. Men Covid-19 er alt annet enn ufarlig: Studier viser at en høy andel av befolkningen har risikofaktorer for et alvorlig forløp – og ikke bare den eldre aldersgruppen. Det stemmer overens med at stadig flere unge mennesker rundt om i verden blir alvorlig syke av Covid-19.

I tillegg har noen syke fått langvarige skader. Blant annet observeres permanent lungeskade, hjerte- og karsykdommer og nevrologiske lidelser. Det er foreløpig ikke kjent hvor høy risikoen for langvarig skade etter Covid-19 er.

Lørdagsuniversitetet er et samarbeid med Universitetet i Sørøst – Norge (USN) om å opplyse og spre forskningsbasert kunnskap til allmennheten.

 

Hvordan kan DU delta?

Send epost til bibliotek@ringerike.kommune.no med ditt navn, telefonnummer og navnet på arrangementet. Begrenset antall deltakere
NB: Deltakers navn og telefonnummer blir oppbevart i 10 dager etter arrangementet mht. smitteoppsporing