The Expanse: Leviathan Wakes av James S.A Corey
2011

Velkommen til framtiden! Vi befinner oss i det 24. århundre. Menneskeheten har for lengst kommersialisert romferdsel og kolonisert store deler av solsystemet. Månen, Mars og utallige asteroidebelter er underlagt menneskeheten, men teknologien for å utforske de fjerneste stjernene utenfor vårt solsystem unnslipper oss. Mars, en tidligere koloni til jorda, har etter mange tiår løsrevet seg og blitt en egen stormakt. Økt spenning og konflikt preger Mars og jordas forhold og under overflaten ulmer det til krig, i tillegg til ulike korporasjoner og grupperinger i solsystemet som kniver om ressurser og en verdig eksistens. Store forskjeller i levestandard skiller menneskene som bor på planetene og i «The Belt», og det er sistnevnt som er hardest rammet av en urettferdig skjebne.

Vi møter jordboeren James Holden og «Belteren» Josephus «Joe» Miller. Holden er offiser om bord på et gruveskip som borer etter is i Saturns ringer og som frakter det tilbake til romstasjonene i det ytre solsystemet i «The Belt». Mens Miller er en etterforsker på romstasjonen Ceres der han vokste opp. Da datteren til en pengesterk familie på jorda sporløst forsvinner, blir det hans oppgave å løse saken. Ledetrådene fører fram til Holden og hans mannskap som mottok nødsignal fra det forlatte skipet Scopuli. Sammen klarer de å avdekke en stor og mørk sammensvergelse som setter deres liv og hele solsystemets skjebne i fare.

James S.A Corey er et pseudonym for de to forfatterne Daniel Abraham og Ty Franck. Leviathan Wakes er den første boka i den ekstraordinære serien The Expanse som tok verden med storm da den først ble utgitt i 2011. Helt fram til i dag har serien overrasket og fasinert mange lesere verden over med sin forfriskende innhold og vri i «Space Opera» sjangeren. I løpet av boka blir vi presentert med hvordan de ulike samfunnene fungerer, teknologien som er tilgjengelig, og gode karakterbeskrivelser som gir troverdighet til personene og universet de befinner seg i. Alt dette er godt porsjonert ut gjennom hele boka uten at noe føles feil eller bremser handlingen. Inntrykket jeg sitter igjen med er at det føles veldig naturlig og sømløst integrert i handlingen.

Boka finnes kun på engelsk og er dessverre ikke oversatt til norsk, så man må belage seg på noen fremmedord. Dette er en boka jeg anbefaler på det sterkeste til dere som ønsker en litt alternativ leseopplevelse med en god dose science fiction, krydret med litt krim og som har en helt fantastisk historie.

PS: De første bøkene er filmatisert og er tilgjengelig på Netflix – verdt en titt! The Expanse: Season 1 - Rotten Tomatoes

Anbefalt av Christian

Translate »