Sveas sønn
av Lena Andersson

Ragnar er Sveas sønn. Han er født i 1932, og er en ekte arbeider og sosialdemokrat. Han er en traust, hardtarbeidende og pålitelig fyr. Livet skal være rettlinjet og bygd på fornuftige prinsipp. Mat bør en lage av alle pulvervariantene som nå er kommet på markedet; næringsrik, billig og enkel føde for moderne mennesker. Svea, moren til Ragnar, styrte for mye med safting, baking og sylting og stolte for mye på Vårherre, mener Ragnar.

Ragnar er utdannet møbelsnekker, men synes det er helt greit å være sløydlærer. Han har skaffet seg sin idealfamilie med kone og to barn, og et akkurat passe stort hus til de fire. Ragnar betakker seg støyen og glamouren på kaffebarene som plutselig dukker opp på hvert et hjørne, og blir betenkt når kona snakker om at folk med høyere utdanning liksom skal være bedre enn vanlige arbeidsfolk.

Hva skjer med Ragnar når hans idealfamilie slår sprekker og samtiden gjør ham til en historisk etterlevning? Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i Ragnar, eller har levd i en liknende familie som her beskrevet.

Lena Anderssons skriver frem Ragnars livsløp, men også historien om fremveksten av det moderne Sverige.

Datteren er tittelen på oppfølgeren som jeg nå gleder meg til å lese. Jeg tror de som liker TV-serien «Den tynne blå linjen» som går på NRK nå om dagen vil like Sveas sønn.

Forfatteren har skrevet flere romaner som har fått mye oppmerksomhet.  Blant disse er Rettsstridig forføyning som handler om en altoppslukende forelskelse – altoppslukende i alle fall for en av de to involverte.

Anbefalt av Aase

Translate »