Etter det kom sommeren
av Lene Blikstad

Sommeren 1985 blir Tove kjent med Mia. Begge jentene er 14 år og i starten av puberteten. Dagene går med til å sole seg, sykle rundt, bade i elva og smugkikke på 20-årige Glenn. Tove litt mindre interessert, for hun er betatt av Mia. Som på sin side blir hodestups forelsket i Glenn.

Samtidig innleder Toves unge og pene mor, Liv et hemmelig forhold til Glenn. Mia kan ikke bli voksen fort nok, og fascineres av Liv. Hun avslører selvfølgelig at Liv er utro med Glenn. Intrigen er et faktum. Så skjer det fatale. En sommermorgen finner man Mia flytende i elva. Hva skjedde med Mia? Hvorfor døde hun?
Og hvorfor må Tove flytte derfra med mora rett etterpå? Sommeren med Mia og hennes død forandrer Tove for resten av livet.

I voksen alder reiser Tove med familien sin tilbake til småbyen. Det blir en reise tilbake til minnene fra den skjellsettende sommeren. Da mora hadde den smektende balladen «I wanna know what love is» på repeat. Vil Tove klare å gjenskape minnene fra det som skjedde denne sommeren, og forstå hvorfor Mia døde?

Det er Tove som forteller, og i korte kapitler rekapituleres scener fra det som skjedde i 1985. Det er smakfullt gjort, med få ord. Som leser kan jeg nærmest kjenne kulda i vannet og føle tiltrekningen mellom Liv og Glenn. Og Mia, som opplever sin første, stormende forelskelse.

Liker du å lese om hverdagsliv på godt og vondt, gjerne relatert til egne opplevelser og erfaringer, vil denne boka passe for deg. Den berører flere temaer, som blant annet begjær, svik, vennskap, hemmeligheter, tilhørighet og det å skjønne hvordan ting henger sammen. Men det er jo ett av livets store mysterier; man vet aldri hva som foregår inni andre mennesker. Derfor kan det være vanskelig å forstå hvorfor ting blir som de blir.

Anbefalt av Wenche