Mine venner
av Monica Isakstuen

Monica Isakstuen sitt forfatterskap fasinerer meg. Først og fremst på grunn av hennes evne til å skrive om relasjoner som ikke fungerer. Hun gjør det på en direkte, rå og voldsom måte. Isakstuen bruker overdrivelse, et enormt raseri, som verktøy for å få fram sine poeng. Det er interessant at så mange av oss kan kjenne seg igjen i mange av situasjonene hun skriver om.  I sin nyeste utgivelse er det vennskap mellom kvinner som er tema.

Vennskap har fått en veldig viktig rolle i dagens samfunn. Ofte går vi til venner i stedet for familien, for å dele fritid eller fortrolige samtaler. Hvorfor er det sånn? Hva gjør dette med oss? Hva er egentlig et godt vennskap? Dette er spørsmål jeg stiller meg når jeg leser denne romanen.

Allerede på forsiden bærer boken bud om at her er det sterke følelser som skal komme til uttrykk. Ved første øyekast henledes vi til å tro at dette er en søt litt dagbokpreget roman, både med hensyn til tittelen «Mine venner» og valg av farger og skrifttype. Ser vi nærmere etter ser vi at hele forsiden er dekket av barberblader.

Romanen sjokkåpner med et raseri uten like. Raseriet rettes heldigvis ikke utover, men i fantasien drømmer hovedpersonen om å kveste venninnen sin på makabert vis. Hovedpersonen er en navnløs kvinne på 40 år som er blitt dypt såret av sin aller beste venninne. De to har alltid vært der for hverandre, og holdt sammen i tykt og tynt. Nå har venninnen kalt henne sviker fordi hun har valgt å bli hos kjæresten sin, til tross for alle rådene hun har fått fra venninnen om å bryte med ham.

I etterkant av bruddet med venninnen ser hovedpersonen at det altoppslukende vennskapet har vært bygd på baksnakking og intensiv rådgivning. Hun ser nå mye som ikke har vært bra med vennskapet, men samtidig savner hun henne sårt.

Forholdet disse to venninnene har hatt til hverandre følges gjennom hele romanen. I tillegg får vi innblikk i vennskap hovedpersonen har hatt til andre kvinner i løpet av livet, ved at disse slår seg sammen og arrangerer overraskelsesfest for henne. Festen viser seg å blir et helvete for bursdagsbarnet.

Bli med på Isakstuen sin utforskning av vennskapets natur. Hun skriver smart, skarpt og vittig.

Anbefalt av Aase