Arrangementskalender

feb
27
lør
Lørdagsuniversitetet – Demens i et folkehelseperspektiv @ Ringerike bibliotek
feb 27@12:00

Velkommen til Lørdagsuniversitetet – et populærvitenskapelig foredrag i samarbeid med Universitetet i Sørøst – Norge.

Denne lørdagen kan du få med deg foredraget Demens i et folkehelseperspektiv av Aud Johannessen, professor ved fakultet for helse- og sosialvitenskap. Institutt for sykepleie- og helsevitenskap, Campus Vestfold

I forskningen sin har professor Aud Johannessen snakket med personer med demens, om deres opplevelser av hvordan det er å leve med en demenssykdom. Populærvitenskapelig foredrag.

– Dette har helsepersonell vanligvis ikke pleid å gjøre, fordi man har lenge hatt en oppfattelse av at personer med demens ikke er i stand til å uttrykke seg om sin situasjon. Nå ser vi at denne oppfattelsen ikke nødvendigvis stemmer, sier Johannessen. I 2017 mottok Aud Johannessen Leon Jarners forskningspris for sitt arbeid med prosjektet «Yngre med demens og deres familier».

– Gjennom prosjektet har vi utviklet mer kunnskap om hvordan yngre personer med demens og deres pårørende opplever situasjonen de står i, og hva de har behov for av helsetjenester og hva de mener om det som tilbys, forteller Johannessen i dette intervjuet.

Arrangementet avholdes digitalt lørdag 27. februar kl.12.00. Åpent for alle. Påmelding. Velkommen!

Hvordan kan DU delta?
Send epost til bibliotek@ringerike.kommune.no med ditt navn, e-postadresse og navnet på arrangementet. Deltakere får tilsendt invitasjonen til foredraget i god tid før arrangementsstart.

mar
14
søn
Kyrkja San Carlo alle Quattro Fontane og hennar arkitekt Francesco Borromini @ Ringerike bibliotek
mar 14@18:00

Jon Ovrum

Bli med oss søndag 14. mars kl.18.00 når vi tar imot pensjonist og tidligere lektor Jon Ovrum med foredraget Kyrkja San Carlo alle Quattro Fontane og hennar arkitekt Francesco Borromini. Ovrum har sin hovedutdanning i historie med kunsthistorie som ett av støttefagene. Han var tidligere lektor ved Ringerike videregående skole.
Om foredraget sier han: 

I barokken var Francesco Borromini den mest nyskapande arkitekten og San Carlo er det beste verket hans. Hovudtyngda i føredraget vil ligge på denne kyrkja , men eg vil kort presentere andre av Borromini sine verk/arbeid  i Roma og. Både kyrkja og Borromini er nokre sjeldne, men litt bortgøymde perlar i Roma. Men kunst-historikarar og arkitektar kan nesten ikkje få lovprisa dei nok. Jake Morrisey, som har skrive ei bok om Bernini og Borromini, skriv om San Carlo: Ho står der “as personal an expression of the divine as can be found in Rome”, og som “a church that captures the unknowable face of God”. I føredraget vil eg og freiste å få fram korleis San Carlo og Borromini skil seg ut fra den gjengse barokken i Roma, både med omsyn til interiør og eksteriør.

Portrett av Francesco Borromini.

Eg håper å kunne gi tilskodarane ein smakebit både av mine eigne opplevingar av kyrkja og av desse utsegnene til Jake Morrisey.

Inngang 100,-
Arrangement i samarbeid med Ringerike Kirkeakademi.

Hvordan kan DU delta?

Send epost til bibliotek@ringerike.kommune.no med ditt navn, telefonnummer og navnet på arrangementet. Begrenset antall deltakere.
NB: Deltakers navn og telefonnummer blir oppbevart i 10 dager etter arrangementet mht. smittesporing

mar
20
lør
Lørdagsuniversitetet – Musikken og kunstens rolle i å skape mer inkluderende lokalsamfunn @ Ringerike bibliotek
mar 20@12:00
Ringerike bibliotek er tilbake med nok en populærvitenskapelig foredrag i regi av Lørdagsuniversitetet.

Bli med oss digitalt lørdag 20. mars kl.12. når vi får besøk av Anders Rønningen, førsteamanuensis i musikkpedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Vestfold, med foredraget Musikken og kunstens rolle i å skape mer inkluderende lokalsamfunn.

Det er egentlig litt merkelig: Kunst og kultur skal være så bra verktøy for inkludering, men likevel er det langt færre barn og unge med opprinnelse utenfor Norge som benytter kulturskolen enn det norskfødte gjør. Hvorfor det? Og hvordan kan man arbeide for at kunst og kultur i en kommune skaper gode oppvekstmuligheter for alle?

Foredraget tar utgangspunkt i et prosjekt som foredragsholder har vært engasjert i der kulturskoler fra ti kommuner i Norge, Sverige og Danmark deltok. «Kulturskolen som inkluderende kraft i lokalsamfunnet» – KIL – hadde også med ca. 20 forskere fra disse tre landene og det har vært arbeidet på mange måter for å legge til rette for at det inkluderende potensialet som ligger i kunst- og kulturarbeid gjennom kulturskolen kan utløses.

En antologi med innsikter fra prosjektet er under publisering, og foredragsholder har som redaktør for denne, og leder for forskergruppen et godt grunnlag for å dele erfaringer og kunnskap. KIL-prosjektet munnet ut i at kommunene laget et felles nordisk KULTURSKOLEMANIFEST, der prinsipper og anbefalinger er gjort tydelige. Dette dokumentet er også sentralt i foredraget.

Lørdagsuniversitetet er et samarbeid med Universitetet i Sørøst – Norge om å opplyse og spre forskningsbasert kunnskap til allmennheten.

Åpent for alle. Påmelding. Velkommen!

Hvordan kan DU delta?
Send epost til bibliotek@ringerike.kommune.no med ditt navn, e-postadresse og navnet på arrangementet. Deltakere får tilsendt invitasjonen til foredraget i god tid før arrangementsstart.

apr
8
tor
Forfatterkveld – PLANTELYKKE av Anders Røyneberg og Erik Schjerven @ Ringerike bibliotek
apr 8@18:30

Til venstre: Anders Røyneberg. Til høyre: Erik Schjerven.

Lurer du på hvordan du kan lykkes med grønne planter? Og hvorfor planter har fått et så voldsomt oppsving under korona-pandemien?

Ringerike bibliotek inviterer til foredrag torsdag 8. april kl.18.30 med lokale og populære Anders Røyneberg som har skrevet boka PLANTELYKKE, og driver Instagramprofilen @arcticgardener med over 66000 følgere. Nå tar han turen over til oss fra Hadeland fordi han er i gang med å skrive oppfølgeren og har lovet drypp fra den nye boken sin denne kvelden hos oss. Anders har innredet hjemmet sitt ved Randsfjorden med 150 grønne planter og vil fortelle deg hva grønnplantebølgen handler om, hvordan du kan lykkes med å stelle, ivareta og velge hvilke planter som passer til deg. Og – så undrer han hvilken sammenheng det er mellom miljøengasjementet og grønnplantebølgen? Hans partner Erik Schjerven er medforfatter og sidekick på foredraget. Det blir salg og signering av boken PLANTELYKKE, som nå er i sitt syvende opplag, og snart skal ut på engelsk over hele verden.

Nylig har Anders vært gjest hos Vegard Larsen i Drivkraft på NRK P2: – https://radio.nrk.no/serie/drivkraft/MKRS20019320

Anders Røyneberg er født på Jæren, oppvokst på bondelandet i Østfold og nå bosatt på Hadeland. Han er agronom, psykiatrisk sykepleier og sexolog. Til daglig arbeider Anders som terapeut, skribent og foredragsholder. 

Erik Schjerven er fra Jaren og utdannet markedsfører. Han er, som Anders, planteelsker og arbeider til daglig som forretningsutvikler i Hadelandshagen. Sammen har de skrevet Plantelykke, som er deres første bok.

Arrangementet er gratis og åpent for alle – Begrenset med plasser.
Påmelding til bibliotek@ringerike.kommune.no – Velkommen!

 

mai
8
lør
Lørdagsuniversitetet – Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gamle @ Ringerike bibliotek
mai 8@12:00

Runar Bakken, dosent emeritus.

Drømmer du om å leve lenge, uten å bli gammel og skrøpelig? Det er en drøm som mennesket til alle tider har latt seg friste av. Populærvitenskapelig foredrag.

Velkommen til halvårets siste populærvitenskapelig foredrag på nett lørdag 8. mai kl.12 med Runar Bakken, dosent emeritus ved Universitetet i Sørøst-Norge. 

Bakken har vært med på å etablere Senter for omsorgsforskning – Sør, og har siden 2012 arbeidet med problemstillinger innenfor gerontologi; læren om normal aldring. Han har spesielt vært opptatt av spørsmål som forholdet mellom alderdom og sykdom, hva det innebærer å være avhengig av andre mennesker for å kunne leve videre, selvbestemt død, og frykten for alderdommen i et historisk og kulturelt perspektiv. I de siste årene har han skrevet bok og arbeidet med paradokset: Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gamle; og om å forlenge livet gjennom genetisk intervensjon; transhumanisme.

Lørdagsuniversitetet er et samarbeid med Universitetet i Sørøst – Norge om å opplyse og spre forskningsbasert kunnskap til allmennheten.

Hvordan kan DU delta?
Send epost til bibliotek@ringerike.kommune.no med ditt navn, e-postadresse og navnet på arrangementet. Deltakere får tilsendt invitasjonen til foredraget i god tid før arrangementsstart.

Translate »