Litterær flukt på årets bokkveld

Mandag 19. mars ble det arrangert bokkveld i forbindelse med Ungbok for 21. gang.

Ungbok er en skrivekonkurranse for elever ved ungdomsskolene i kommunen. Seks finalister blir plukket ut av en forfatterjury, og får muligheten til å presentere tekstene sine for et publikum. Forfatterjuryen i år besto av forfatterne Helene Guåker og Johan B. Mjønes. Hele 50 personer møtte opp på bokkvelden for å høre på de unge skribentene.

Årets tema var Flukt, og de aller fleste tekstene bar preg av alvor. Finalistene hadde flere spenningsmomenter i bidragene sine og fikk virkelig publikums oppmerksomhet til det fulle.

I år var det elever ved Hov ungdomsskole som hadde ansvaret for programledelse og underholdning. «Someone like you» og den egenkomponerte sangen «Kom tilbake» var fine musikkinnslag.

Konferansierene

Vi hadde også forfatter og årets juryformann for Ungbok, Helene Guåker, på besøk. Hun har blant annet skrevet noen ungdomsromaner, og hadde gode råd å gi til ungdommen.

Blant annet presiserte hun i en begrunnelse til finalistene, at det å ha innlevelse i andres liv var en viktig kvalitet om en skal være forfatter.

Videre tipset hun om at det å lese gode bøker var bra trening for å skrive gode bøker selv. Bøker trener opp hjernen og det at man leser og setter seg inn i andre personers liv og interesser kan gi oss en større forståelse av virkeligheten. Dette kan igjen føre til at man blir mindre fordomsfull. Til slutt kåret Guåker de tre likeverdige vinnerne av konkurransen og alle finalistene fikk med seg diplom, rose og bokpremier.

De tre likeverdige vinnerne var Evie Elise Sandholm med «Forrådt», Anja Sandholm med «Bak fasaden» og Annie Bråten med «Der verden ikke er ond».

Heder og ære til Mathias Gabriel Hegelund Vemnäs med «En fremmeds hjem», Anette Løbben-Olsen med «Deja vu» og Mina Celine Sylte med «Flykte fra min egen kropp».

Det vanket diplom med flott velfortjent jurybegrunnelse, rose, bok om skriving og en signert bok av Helene Guåker til alle finalistene.

Finalister sammen med forfatter og bibliotekar

 

Takk til: Hov ungdomsskole for arbeid i forbindelse med rammen rundt arrangementet, forfatterjuryen for utvelgelse og kåring av finalistene, Helene Guåker for et engasjerende forfattermøte, Den kulturelle skolesekken i Ringerike for økonomisk støtte, ungdomsskolene i kommunen for engasjement og deltakelse, og ikke minst til deltakerne som delte av sitt talent for skriving.

Translate »